Банкерът Филип Златанов оглави Комисията за конфликт на интереси
Банкерът Филип Златанов оглави Комисията за конфликт на интереси / Sofia Photo Agency, архив
Избраха Филип Златанов за председател на Комисията за конфликт на интереси
41409
Избраха Филип Златанов за председател на Комисията за конфликт на интереси
  • Избраха Филип Златанов за председател на Комисията за конфликт на интереси

След тайно гласуване депутатите избраха предложения от ГЕРБ 34-годишен банкер Филип Златанов за председател на Комисията за конфликт на интереси.

Комисията ще заработи до няколко месеца, коментира нейният председател минути след като беше избран. Златанов заяви, че не вижда проблем в това, че е излъчен от мнозинството и ще оглави комисията. Всички ще бъдат равни в комисията, допълни Златанов.

„Комисията ще гледа нови сигнали, още повече, че към настоящия момент тази комисия не е структурирана. Тепърва предстои много организационна работа. Ще бъдем обективни, ще гледаме законовите разпоредби и ако трябва, ще ги дообогатим. В случая е водещ професионализмът и подготвеността, а не политическата принадлежност. Още повече, че тази комисия е напълно независим орган", каза още новоизбраният председател на Комисията за конфликт на интереси.

Златанов бе категоричен, че всички ще бъдат равни, когато става въпрос за конфликт на интереси, независимо от коя политическа сила са и какъв пост заемат. „Гаранция за това е, че тази комисия се създава. Аз съм благодарен, че ми е оказано това доверие. Основно професионализмът ще бъде водещ", добави Филип Златанов. 

Другите двама членове на органа от квотата на Народното събрание са Катя Станева от Атака и Сабрие Сапунджиева от ДПС.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев беше категоричен, че на това не трябва да се гледа като на нова тройна коалиция. „Нали все пак членовете на комисията трябва да са от различни групи", допълни Велчев. По думите му не е  имало предварителни договорки и депутатите от мнозинството са гласували по съвест. Понякога от две злини човек трябва да избере по-малката, допълни Велчев.

Президентът вече попълни своята квота като номинира Николай Николов за член на комисията, остава това да направи правителството.

Съставът на комисията трябваше да бъде избран от началото на тази година, а от 1 април да започне и да функционира.

Досега за проверките на висшите държавници за конфликт на интереси отговаряше парламентарна комисия, а за местните власти отделни звена в общините. Окончателното решението дали действително има конфликт на интереси и санкциите взима съда.