Атакуваха пунктове за черно тото в Благоевградска област
Атакуваха пунктове за черно тото в Благоевградска област / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" разбиха най-голямата нелегална мрежа от букмейкърски пунктове за он-лайн залагания. Мащабната операция продължава и днес, съобщиха от МВР.

От нелегалните пунктове изтичал национален капитал в размер между 20 000  50 000 евро дневно. Операцията по неутрализирането на мрежа от незаконни пунктове за он-лайн залагания е извършена на територията на цялата страна.

Служителите от сектор ”Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт”, заедно с регионалните структури на ГДБОП, инспектори на Държавната комисия по хазарта към Министерството на финансите и НАП атакували едновременно 23 обекта в Благоевград, Петрич, Сандански, Разлог.

В Петричко са проверени 12 обекта. На собствениците на 8 от тях са съставени актове. В Благоевград са конфискувани сървъри и компютри от две заведения, стопанисвани от двама известни с криминалните си прояви братя, съобщиха източници на Дарик.

Акцията е реализирана след няколко месечното наблюдение, което установило, че чрез пунктовете за „черно тото” били осъществявани залагания към сайтове извън територията на България. Собствениците на нелегалните пунктове създавали акаунти в интернет сайтове, базирани извън територията на страната и в офшорни зони, чрез които осъществявали залагания на резултати от спортни срещи. По този начин изтичал национален капитал в размер на между 20 и 50 хиляди евро дневно, а държавният бюджет бил ощетяван от невнесени дължими налози.

Съставени са множество актове за незаконен хазарт, като предвидената санкция в Закона за хазарта е на стойност до 50 000 лева. Иззети са над 30б компютърни конфигурации, чрез които са осъществявани незаконните залаганията, попълнени фишове от залаганията, програми за залагания и други документи, относими към проверката. Спецполицаите заварили в нелегалните пунктове малолетни и непълнолетни лица, които също залагали там.

Установено е, че в основата на създаването на мрежата от нелегални пунктове стои група от влиятелни бизнесмени, които организирали и контролирали незаконната дейност на територията на страната. Проведената операция пресече възможността за предстоящото откриване на нови нелегални пунктове и в много други градове на страната.

Резултатите от проверката ще бъдат докладвани в прокуратурата с оглед извършени престъпления, свързани с финансовата и данъчната система, незаконен хазарт, нарушаване правата на интелектуалната собственост и пране на пари. Работата по документирането на случая продължава.