Трима лекари на съд за смърт на родилка
Трима лекари на съд за смърт на родилка / netinfo

Хирургът Александър Маджуров и гинеколозите Сияна Драгнева и Нина Добрева са подсъдими за смъртта на родилката Полина Димова. Процесът започна днес в Бургаския окръжен съд. Случаят е прецедент в Бургас, защото за първи път се стига до съдебно следствие за починал пациент в болнично заведение. 
Тримата лекари, тогава работили в МБАЛ Бургас, са обвинени, че са проявили немарливост по време на работа, довела до смъртта на младата жена.

23-годишната Полина умира в реанимацията на Бургаската болница на 3 февруари 2008 г. Тя е изписана след раждането на дъщеря си и две седмици по късно претърпява операция от остър петиронит.

Прокуратурата обвинява д-р Александър Маджуров, че на 1 февруари 2008 година е пренебрегнал оплакванията на родилката и диагнозата на хирурга д-р Веселин Иванов от ДКЦ-І и въпреки че имал данни за възпление е отказал да я приеме в болницата, като не е вписал в медицинската документация проведената консултация. 
Акушер-гинеколозите Сияна Драгнева и Нина Добрева са подведени под отговорност за немарливо изпълнение на служебни задължения и проведено неадекватно оперативно лечение, което е провокирало септичен шок.

За причиняване на смърт по непредпазливост при немарливо изпълнение на служебни задължения законът предвижда затвор от една до 6 години. Съдебни заседания ще има и следващите два дни. Съдът отказа да конституира като граждански ицщи съпругът и родителите на Полина. Не беше приет за съвместно разглеждане и гражданския иск в размер на 300 000 лв. кръвнина. Съдия Стефан Стойков наложи глоба от по 200 лв на шефа на  МБАЛ Бургас  д-р Георги Матев и две от акушерките, които не се явиха на делото като редовно призовани свидетели.

Показания днес дадоха лекарите Стефка Велева, Георги Георгиев, Ромил Ангелов, Веселин Иванов и Лъчезар Атанасов. Предстоят разпити на вещи лица и приемане на съдебно-мецинската екпертиза изготвена от специалисти от Варна. Подсъдимите обявиха, че ще дават показания в присъствието на вещите лица.

"Детето ми няма да се върне, но искам да се знаят виновните за смъртта й ", каза пред съдебната зала почерненият баща Иван Георгиев. Той разказа, че заедно със съпругата си и мъжа на Полина се грижат за невръстната й дъщеричка. "Искам наказание по закон и да не се случват повече такива неща", изплака покрусеният родител.

Обвинените лекари отказаха коментар.