Съпругата на Асад е избягала в Лондон с трите им деца
Съпругата на Асад е избягала в Лондон с трите им деца / снимка: БГНЕС, архив

Съпругата на сирийския президент Башар Асад може да е избягала в Лондон заедно с трите им деца, съобщава британската преса. Родената във Великобритания Асма, смятана за една от най-красивите първи дами в света, не е виждана на публично място от началото на Арабската пролет. Според информациите с нарастването на насилието в Сирия тя била предупредена "да се измъкне възможно най-скоро".

"Първата й реакция беше да замине за Лондон, защото семейството й е там", съобщи високопоставен арабски дипломатически източник, цитиран от "Дейли Телеграф". "Евакуацията й беше извършена в условията на голяма секретност, но сега тя е на безопасно място с трите си деца и е заобиколена от охранители. Ясно е, че присъствието й може да причини голямо неудобство на Великобритания, поради това не беше обявено публично", допълва източникът.

Според арабските медии Асма Асад е в Лондон от три седмици и това е известно на много малко хора. Баща й, кардиологът Фауаз Акхрас, и майка й, Сахар Отри, пенсиониран дипломат, живеят в голяма къща в Норт Актън, Западен Лондон. В понеделник обаче на този адрес не е имало никой, а до входната врата били натрупани писма от последните три дни, съобщава БГНЕС. Съседите казват, че не са виждали семейството и дъщеря им от няколко дни.

Неотдавна американското сп. "Воуг" определи Асма Асад като "роза в пустинята". Асма, която има двойно британско и сирийско гражданство, създаде заедно с баща си няколко благотворителни организации в Лондон, сред които и Сирия Херитидж Фондейшън.

Междувременно Държавният вестник на ЕС съобщи, че по-малкият брат на Башар Асад, който е началник на Републиканската гвардия, е на първо място в списъка на 13 сирийски високопоставени представители, санкционирани от ЕС за ролята им в потушаването на протестите на опозицията .

43-годишният Махер Ал-Асад, представян като "основния идеолог на репресиите срещу протестиращите", изпреварва в списъка директора на генералното разузнаване Али Мамлук и новия вътрешен министър Мохамад Ибрахим ал-Чаар, назначен на 28 април.

За да окаже въздействие върху властите в Дамаск, които потушават протестите на опозицията срещу режима на БААС с оръжие, ЕС официално прие санкции срещу 13 високопоставени сирийски представители и ембарго върху оръжията. И двете мерки влизат в сила днес (10 май).