30 души протестираха пред парламента срещу ромските привилегии
30 души протестираха пред парламента срещу ромските привилегии / Sofia Photo Agency, архив

Едва трийсетина души се събраха пред сградата на Народното събрание на протест срещу „циганизацията на България". Акцията бе планирана във Facebook като национална с очакването да протестират близо 15 000 души в цялата страна. Групата във социалната мрежа е създадена с три искания: „да се спрат привилегиите на циганския етнос, който в същото време няма никакъв принос към държавата", „да се осигури полицейско присъствие в селските райони, където българското население е подложено на ежедневен тормоз от страна на циганите" и „да се забрани на циганите да имат повече от едно дете, ако не работят и не получават доходи".

На протеста пред парламента се събраха предимно деца и тийнейджъри, които отказваха да се легитимират пред медиите и не пожелаха да кажат какви са исканията им, пише БГНЕС. Те просто стояха пред паметника на Цар Освободител, без да заявят нито едно искане, без да скандират нищо.

Младежите не създадоха проблеми на заобиколилите и превъзхождащи ги по брой полицаи. Никой не се определи като организатор на протеста, макар първоначалната информация да беше, че той е организиран от Българска национално-радикална партия. От БНРП опровергаха информациите, че стоят зад него.

Протестът се проведе без разрешение от Столична община. Против протестното шествие преди няколко дни се обяви омбудсманът Константин Пенчев, който сезира главния прокурор Борис Велчев. Българският хелзинкски комитет (БХК) също поиска протестът да бъде забранен.