Бан Ки-мун очерта три основни предизвикателства за света
Бан Ки-мун очерта три основни предизвикателства за света / Sofia Photo Agency, БГНЕС

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун очерта три основни предизвикателства, представяйки визия за света след 20 години. Това как светът ще изглежда през 2031 г. до голяма степен зависи от решенията сега, каза Бан Ки-мун на лекцията си в Софийския университет. ООН се нуждае от вашата ангажираност сега, каза той пред студентите.

Като основни предизвикателства той открои по-проспериращ свят, без крайна бедност; по-чист, зелен и устойчив свят, както и по-безопасен свят, без ядрени заплахи.

Това, което очакваме да се случи след 20 години, може да се случи много по-рано, но това зависи от самите нас, заяви Бан Ки-мун, като посочи промените в света, предизвикателствата на климатичните промени, недостига на храни и енергия. Както Берлинската страна трансформира Източна Европа, днес революцията завзема арабския свят и това са възможности, които се появяват веднъж в живота на всяко поколение, каза генералният секретар на ООН.

Вчера населението на света стана 7 млрд., до 2050 г. на света ще живеят 9 млрд. души. До 2050 г. ще трябва да сме намалили емисиите парникови газове с 50 процента, каза Бан Ки-мун. Той посочи, че бедствията като урагани и наводнения ще се увеличат със затоплянето на климата.

През по-голямата част от миналия век светът "минира" пътя си към растежа и изгори "мостовете" към просперитета и сега виждаме цените на стоките, енергията и храните да се увеличават. Междувременно неравенството между богатите и бедните става все по-голямо и за бедните по света много често изглежда сякаш те са оставени да стават все по-бедни, каза Бан Ки-мун, според когото така начертаваме опасна пътека на развитие. Според него е необходим по-балансиран път на хармония и растеж, пише БТА.

Технологията предлага решения, аз предпочитам да заложа на младите хора, заяви генералният секретар на ООН. Същевременно той посочи, че над 70 млн. деца не посещават училище.

Все повече правителства и народи си дават сметка, че ядрените оръжия създават единствено илюзия за сигурност, каза още Бан Ки-мун, като посочи елиминирането на ядрените оръжия сред най-големите си приоритети като генерален секретар на ООН.

Бан Ки-мун ще свика среща на високо равнище, посветена на безопасността на ядрената енергия, в сградата на ООН в Ню Йорк през септември.

Бан Ки-мун сравни промените в Източна Европа през 1989 г. с промените в арабския свят днес, "където хората се борят за свобода". Той изтъкна необходимостта от много силен ангажимент на международната общност по отношение на тези процеси. България може да предложи много, вие можете да споделите своя опит, добави генералният секретар на ООН.

Бан Ки-мун призова студентите да се развиват, да мечтаят, да не се примиряват и да не бъдат конформисти.

Генералният секретар на ООН отбеляза традиционната българска историческа толерантност, както и спасяването на българските евреи. България играе много активна и важна роля в рамките на Алианса на цивилизациите на ООН, каза Бан Ки-мун. Той припомни Васил Левски, борил се по думите му за визията на една нация за братство за всички без оглед на религиозни вярвания и националност.

Лекцията премина при много силен интерес, в присъствието на множество студенти, дипломати, общественици, експерти.

Преди лекцията в Софийския университет генералният секретар на ООН разгледа сградата на парламента и специално пленарната зала, където заседават депутатите. Председателят на парламента Цецка Цачева показа на високия гост президентската ложа, както и местата на правителството. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун попита колко жени има в парламента, а председателят на НС отбеляза, че са 57 и допълни, че водещите, най-тежки комисии, се водят от жени - правната, по бюджет и финанси, здравната, по култура и медии.

На срещата с председателския съвет Цецка Цачева отбеляза, че за българските депутати е изключително удоволствие да посрещнат генералния секретар на ООН и да засвидетелстват съпричастността си към целите на световната организация и проблемите, които тя е призвана да решава.

Бан Ки-мун посочи, че един от приоритетите за него като генерален секретар е да насърчава парламентарното сътрудничество в целия свят, защото парламентите са избрани да изпълняват волята на народите, те са тези, които превеждат международните документи на езика на националното право.

Генералният секретар на ООН подчерта, че организацията оценява високо партньорството си с България и подкрепата й за постигане на общите цели. По думите му опитът на България от демократичните промени и преходът към пазарна икономика може да бъде полезен на хората от Близкия изток и Северна Африка. Глобалната устойчивост и глобалното развитие са общият приоритет на ООН и на Европейския съюз, чийто член е България, отбеляза той. Правата на жените и децата, ядрената сигурност, ролята на ООН за укрепване на мира и международната сигурност, сътрудничеството между парламентите, бяха сред темите на срещата на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун с председателския съвет на Народното събрание.

В книгата за официални гости на Народното събрание Бан Ки-мун написа: "За мен е голяма чест да посетя България в качеството си на генерален секретар на ООН. Поздравявам парламента на България за лидерската му роля и ангажимента към общите глобални цели. Приветствам вашите усилия да се справите с трудните предизвикателства, работейки за промяна и един по-добър свят. Очаквам да продължим нашата съвместна работа".

Бан Ки-мун е на официално посещение у нас по покана на премиера Борисов.