Силна буря помете София, срути се покрив на Билла
Силна буря помете София, срути се покрив на Билла / netinfo

Част от покрива на магазин "Билла" в столичния квартал "Хаджи Димитър" се срути под напора на силната буря, преминала над София в ранния следобед. Жена и дете са ранени. Покривът се е срутил в сектора "Плод и зеленчук".

Жената бе откарана в Пирогов в неврохирургичен кабинет с прорезни рани от паднали стъкла на главата и тялото. Няма опасност за живота й, каза шефът на Пирогов доц. Спас Спасков. Не се налага да остане в болница.

Детето е настанено в частна болница, но също е изписано.

На мястото на инцидента бяха екипи на Пожарната и 4 линейки.

Цялото електричество в хипермаркета бе изключено, разчистваха се парчетата от срутения покрив.

Изпълнителният директор на "Билла" Емил Стефанов заяви пред журналисти, че може да
гарантира сигурността на всички останали магазини в България.

Ще бъдат проверени и всички останали обекти на "Билла" в България, посочи още Стефанов.

Той допълни, че политика на фирмата е била всеки ден техници да наблюдават покривите и конструкциите на магазините.

Всеки един магазин е строен от различни фирми, допълни Стефанов и заяви, че започва веднага проверка защо се е стигнало днес до срутването на част от покрива в София.

Проливен дъжд, придружен с градушка с големината на грахово зърно, се изля над София. Централните софийски улици бяха непроходими повече 2 часа, някои от тях все още са блокирани.

<!--Citat-->

Мъж пострада от гръм в Западния парк. Той е с изгаряния по ръцете и корема и е транспортиран в Пирогов.

В пожарната са постъпили над 30 обаждания за наводнени сгради. Граждани обаче се оплакаха в Дарик радио, че на телефоните в Пожарната и Гражданска защита никой не се обажда.

Екипи на Пожарната от Ботевград, Перник и Елин Пелин са пристигнали в София в помощ на колегите си, казаха от МВР.

Наводнено е 22-ро училище в столицата, голямо дърво падна върху покрива му. Наводнен е и жилищен блок и още десетки сгради. Екипи на "Гражданска защита" са започнали отводняване.

<!--Sm-->

Екипи на пожарната отводняваха заведение, намиращо се на булевард "Витоша" в града.

Водата е отрязала пътя на част от хората в заведението. От МВР информират, че няма пострадали.

Наводнен е и новооткритият Mall of Sofia. От четири-пет пробойни в тавана тече, по съображения за сигурност бяха спрени ескалаторите и част от осветлението.

Най-много вода има в подземния паркинг, която влиза директно от улицата.

Търговският център не беше затворен. По информация на Дарик радио няма засегнати магазини.

След наводненията от 30 човека, предимно деца, от кв. "Факултета", район "Красна поляна", ще бъдат настанени в 75-то основно училище в квартала, съобщиха от Столичната община.

Домовете на хората са наводнени. Общината е потърсила съдействие от БЧК. Градският комитет на БЧК ще предостави завивки - одеяла и чаршафи, а управителния съвет на БЧК - дюшеци и транспорт за пострадалите.

Два трамвая горяха.

Трамвай се запали в района на НДК след късо съединение, предизвикано от гръмотевица. Това съобщиха от централния диспечерски пункт на градския транспорт. Най-вероятно по същата причина се е запалил втори трамвай на булевард „Дондуков” и улица „Кракра”.

Градският транспорт в столицата вече се движи с 30 минути закъснение. Заради паднало дърво на пътя в района на Римската стена беше спряно движението на мотрисите по линии 2, 14 и 18.

Гръм е ударил и прекъснал контактната мрежа на трамваи с номера 5 и 19 в района на Руски паметник, заради което и там движението беше спряло. Превантивно е изключено захранването на други трамваи.

Трамваите по линии 20 и 22 също не се движат заради спиране на тока по контактната мрежа. Прекъсването на електрозахранването е станало заради удар от гръм и късо съединение, предизвикало пожар в мотриса на булевард „Дондуков” и „Кракра”. Пожарът е потушен.

ТИР е поднесъл и затънал в градинката на бул. „Сливница” и „Константин Величков”.

Много от пътищата са блокирани от паднали дървета.

Заради гръмотевичната буря излитането и кацането на самолети на летище "София" бе спряно за около 20 минути - между 13.55 и 14.15 часа, съобщиха от пресцентъра на
аерогарата.

От там обясниха, че подобна мярка се взима заради сигурността на полетите. Ситуацията на летището вече е нормална.