Направиха гергьовска люлка в Кюстендил
Направиха гергьовска люлка в Кюстендил / Дарик Кюстендил

Гергьовска люлка за здраве изработиха децата от клуб "Съхрани българското" при Обединения детски комплекс в Кюстендил, с ръководител Катя Борисова по повод предстоящия празник.

"Люлките се изработват от върбови клонки, а на тях се люлеят моми и момци. На Гергьовден сутрин рано се берат лековити билки, които се поставят в млякото на животните, за да бъде по-маслодайно. Момите си зашиват в пояса от набраните билки, а тези, които ще жънат си зашиват дълги върбови клонки, за да не ги боли кръста ", разказа  Катя Борисова.

Момичетата и момчетата от клуба разказаха за традициите по Гергьовден в Кюстендилския край. Те се полюляха на гергьовската люлка. Възпроизвеждайки старата българска традиция, се питаха "кой си харесваш", а после изброяваха имена на момичета и момчета. 13 деца от школата по изобразително изкуство с преподавател Любка Радкова участват в пленер на тема "Гергьовден" и неговите традиции. " Най-добрите ще получат награди, а за всички сме подсигурили лакомства", каза директорът на ОДК  Бойко Малинов.