100 години от рождението на Илия Пейков отбелязват днес
100 години от рождението на Илия Пейков отбелязват днес / Община Севлиево

 

В Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови" днес официално ще бъде чествана 100-годишнината на Илия Пейков и ще бъде открита ретроспективна изложба под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов. Гост на тържеството ще бъде зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов. Специално за събитието от Италия е пристигнала спътницата в живота на Илия Пейков- Йоле Манчини и племенникът му Рудолфо Пейков, съобщават от Община Севлиево. Седем оригинални картини от  Илия Пейков, 1 портрет, 2 шаржа и архивни документи на художника дари на галерията г-жа Манчини, които ще бъдат част от експонираната изложба.

Световноизвестният творец Илия Пейков е със севлиевски корен, живее и твори дълги години в Италия. Първоначално работи в ателието на брат си, скулптора Асен Пейков, на прочутата „Виа Маргута" в Рим, средище на творци и ценители на изкуството през 60-те и 70-те години на ХХ век. Илия Пейков е първият художник, изобразил космоса преди историческия полет на Гагарин. Рисува с пръсти космически пейзажи, комети, падащи звезди.

Наричат го „пионер на космическата живопис".Той е носител на многобройни награди в областта на изкуството. Удостоен е с най- високото италианско държавно отличие - „Кавалер на Италианската република" и с високото българско отличие за значим принос в изкуството и културата- златен медал „Кирил и Методий".

На негово име е кръстен площад в Рим в близост до киноцентър „Чинечита". Картини на Илия Пейков се намират в най-престижни музеи и частни колекции в Европа, САЩ, Латинска Америка и Близкия изток. Тринадесет негови творби притежава и откритата през 2008 г. в Севлиево галерия, носеща името на двамата известни братя. По повод юбилея  Общинският съвет удостои посмъртно Илия Пейков  с отличието „Почетен гражданин на Севлиево". През 2000 година Асен Пейков, заедно с още двадесет известни севлиевци, е обявен за Почетен гражданин на Севлиево за столетието.