Япония благодари за съпричастието на България след труса на 11 март
Япония благодари за съпричастието на България след труса на 11 март / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Повече от 200 000 лева успя да събере Българският Червен кръст от дарения в помощ на Япония след катастрофалното земетресение в страната на 11 март. Само от sms-и организацията e събрала 21 000 лева, отчете Христо Григоров, председател на БЧК. До момента общата сума, събрана от дарения от всички Червени кръстове и полумесеци по света, е на стойност 612 млн. лева, сочат още изнесените данни.

Японският Червен кръст е отделил за бедствието 3,3 млрд. лева. 200 млрд. евро обаче ще са нужни за възстановяването на страната, посочи при представянето на отчета Н.Пр. Макото Ито, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България.

Във видео послание, излъчено пред журналистите, Тадатеру Коное, председател на Японския Червен кръст и председател на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, сподели: „Когато стигнах до района на бедствието, се изправих пред надхвърлящо представите опустошение. Унищожението бе абсолютно и ми напомни силно за Осака, Хирошима и Нагасаки, след края на Втората световна война”.

Бедствието, засегнало стотици хиляди души в Япония, предизвика вълна от съпричастност в България, акцентираха от БЧК. „Непрекъснато постъпват разнообразни предложения за дарения в израз на солидарността и желанието за подпомагане на пострадалите”, посочиха още от организацията. Беше прочетено и писмо от японския премиер Наото Кан до Христо Григоров, с което той благодари за предоставената от Българския Червен кръст помощ.

Набирането на средства за Япония чрез краткия номер 1255 вече е прекратено. Сумите от изпращаните sms-и се пренасочват към друга кампания на организацията - „Подари топъл обяд”. Банковата сметка продължава да бъде отворена.


На 11 март Япония беше разтърсена от земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер - четвъртото най-силно в света от 1900 г. насам. Последвалата вълна цунами в префектура Иуате беше висока повече от 30 метра и е достигна до брега 26 минути след труса. Часове по-късно още шест големи вълни удариха японското крайбрежие.

Наводнени бяха общо 433 кв.км земя, а общите щети се оценяват на 309 млрд. долара. 492 000 души бяха евакуирани, повече от 170 000 все още живеят в евакуационни центрове.

Месец след опустошителното бедствие в Япония 99% от магистралите и главните пътища са ремонтирани, но много от локалните все още са непроходими. Около 180 000 домакинства са все още без ток, а близо 260 000 домакинства в осем префектури са без течаща вода.