Убиха Осама бин Ладен, погребаха го в морето
Убиха Осама бин Ладен, погребаха го в морето / снимки: Reuters

Осама бин Ладен и още петима души бяха убити при американската специална операция за ликвидиране на терорист номер едно в северозападния пакистански град Аботабад в неделя. Изследване на ДНК потвърждава с 99,9 процента сигурност, че убитият в Пакистан човек е водачът на Ал Кайда Осама бин Ладен.

При операцията в Аботабад са загинали още син на Бин Ладен, други двама мъже - вероятно куриери на лидера на Ал Кайда, и една жена, зад която се е криел един от мъжете. Според Белия дом жената е една от съпругите му. Две жени са били ранени. Операцията е била извършена от специалните части на американските военноморски сили, така наречените Тюлени, които са застреляли водача на Ал Кайда с един куршум в главата, съобщи за АФП американски представител. Отговорността за операцията бе поета от директора на ЦРУ Лион Панета и тя бе изпълнена от военноморските тюлени, заяви друг американски представител за агенцията. Според източник от службите за сигурност, цитиран от Ройтерс, отрядът от специалните сили на САЩ е имал заповед да убие Осама, а не да го залавя.

Задържани са две жени и четири деца на Бин Ладен. Арестувани са и няколко негови телохранители, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на пакистанското разузнаване. Няма пострадали американци, съобщи по-рано президентът на САЩ Барак Обама. "Справедливостта възтържествува", каза Обама. Той поясни, че американските сили са ръководили операцията по убийството на терорист номер едно. Нито един американец не е бил убит. Силите са се постарали да избегнат и цивилните жертви. "САЩ извършиха операция, при която беше убит Осама бин Ладен, лидерът на Ал Кайда, терористът, който е отговорен за убийството на хиляди жени, мъже и деца", каза Обама. Той обаче предупреди, че Ал Кайда ще продължи да атакува САЩ.

Изследване на ДНК е потвърдило със сигурност от 99,9 процента, че убитият в Пакистан човек е водачът на Ал Кайда Осама бин Ладен, заявиха двама представители на администрацията на президента Обама, предаде Асошиейтед прес. Не се казва къде и как е направен анализът. Взети са проби, така че допълнително изследване може окончателно да потвърди, че трупът е бил на Бин Ладен, предаде ДПА.   

Убиха Осама бин Ладен погребаха го в морето
netinfo

Обама поясни, че Пакистан е помогнал на Вашингтон да стигне до терорист номер едно и подчерта, че е важно, че Исламабад продължава да сътрудничи в борбата с терористите. Той приветства сътрудничеството на Пакистан. Обама обеща, че САЩ ще продължат неуморно да бранят американските граждани и техните съюзници. Той подчерта обаче, че тази война не е война срещу исляма.

Представител на правителството на САЩ увери, че тялото на Бин Ладен е третирано в съответствие с мюсюлманската традиция, предаде Асошиейтед прес. То е било "погребано" на неуточнено място в морето, предадоха световните агенции. Представител на американските власти обясни, че трудно би се намерила държава, която да се съгласи да е последен дом за лидера на терористичната мрежа Ал Кайда. Затова правителството на САЩ е решило да "погребе" Бин Ладен в морето. Според специалисти, цитирани от ИТАР-ТАСС, основна причина за този ход е да бъде предотвратено превръщането на гроба на лидера на Ал Кайда в място за поклонение за екстремисти.

Появиха се съобщения, че след убийството на Бин Ладен в Пакистан, тялото му е било прехвърлено в американска военна база в съседен Афганистан, където е било държано няколко часа.

Американските командоси са използвали техники за лицево разпознаване, за да идентифицират трупа на терорист номер едно, предаде Ройтерс, като се позова на представител на правителството на САЩ. Операцията е била изключително опасна. Един хеликоптер е бил загубен заради техническа повреда, пише БТА. Вследствие на това всички участници в тайната операция били прехвърлени на борда на друг вертолет.

Ройтерс предаде по-рано за един убит човек и двама ранени при разбиване на хеликоптер близо до района на операцията. Очевидци са съобщили за ожесточена престрелка, преди един от два летящи на ниска височина пакистански вертолети да се разбие близо до Пакистанската военна академия. Два американски безпилотни самолета са кръжали над района. Планът е бил те да ликвидират терорист номер едно в случай че той успее да избяга от своя дом. Той е бил ликвидиран в построен преди около пет години жилищен комплекс, обграден от високи стени с бодлива тел, посочва АФП. Американските власти не знаят от колко време е живял там Осама бин Ладен. Първите разузнавателни сведения, че Бин Ладен се намира във въпросния жилищен комплекс, датират от септември миналата година.

Фактът, че Бин Ладен е живеел в сравнително луксозен жилищен комплекс близо до столицата Исламабад, може да постави пакистанските власти в ситуация да отговарят на неудобни въпроси, отбелязва Ройтерс. Местен анализатор в областта на отбраната - генералът от запаса Талат Масуд, обаче изрази увереност, че фактът, че лидерът на Ал Кайда е бил убит с участието на пакистанските сили за сигурност ще ограничи вредите за имиджа на страната.

Убиха Осама бин Ладен погребаха го в морето
netinfo

Пакистански телевизии показаха труп, който според тях е на Осама бин Ладен, предаде Франс прес. На кадрите се вижда частично обезобразено лице, обляно в кръв и с обрасла черна брада. "Снимката на трупа на Осама бин Ладен бе направена публично достояние", обяви водещият по телевизия Гео - основният новинарски канал в Пакистан. Впоследствие се оказа, че снимката е била подправена. АФП проверила снимката със специален софтуер, с който било доказано, че става дума за монтаж, използващ брадата и долната част от лицето от по-ранна фотография на Бин Ладен. Брадата на изображението е мътна, ясно се вижда, че това е монтаж, заяви главният редактор на фотографския отдел на АФП Младен Антонов.

Първоначално френската агенция не разпространила снимката, но после го направила, като уточнила, че става въпрос за монтаж и огласила обстоятелствата на фалшификацията. На сайта си американската телевизия Ем Ес Ен Би Си посочи, че двама американски представители предупредили "Ен Би Си Нюз", че изображението е подправено. Нито един американски и пакистански официален източник не е потвърдил автентичността й, допълва телевизията. До момента не е публикувана официална снимка на Бин Ладен след смъртта му.

Представител на йеменския клон на Ал Кайда потвърди новината, че лидерът на терористичната мрежа Осама бин Ладен е убит, предаде Франс прес. "В началото не повярвахме... но влязохме в контакт с нашите братя в Пакистан, които ни потвърдиха", каза той. Цитираният представител на "Ал Кайда на Арабския полуостров" определи убийството на Бин Ладен като катастрофа за терористичната мрежа.

Същевременно телевизия Си Ен Ен съобщи, че мерките за сигурност около американски дипломатически обекти в чужбина са били затегнати. Държавният департамент на САЩ издаде глобално предупреждение за пътувания към всички американски граждани след смъртта на лидера на Ал Кайда. От Държавния департамент изтъкнаха, че очакват вълна от анти-американско насилие след ликвидирането на терорист номер едно, пише БГНЕС. "Държавният департамент на САЩ предупреждава американските граждани, пътуващи и пребиваващи в чужбина, за повишен риск от антиамериканско насилие предвид скорошната контратерористична дейност в Пакистан", е записано в комюникето. "Предвид несигурността и нестабилността на сегашната ситуация, американските граждани в районите, където скорошните събития може да предизвикат антиамериканско насилие, се съветват да ограничат пътуванията си извън техните домове, да избягват масови събирания и демонстрации". В съобщението се допълва, че предупреждението остава в сила до 1 август.

Убиха Осама бин Ладен погребаха го в морето
netinfo

Поради опасения от терористични атака, предприети като отмъщение за смъртта на Бин Ладен, на летищата в района на Ню Йорк се въвеждат допълнителни мерки за сигурност, предаде ДПА, позовавайки се на говорител на летищните власти. Допълнителни мерки за сигурност се въвеждат на летище Джон Кенеди, на летищата Нюарк Либърти и Ла Гуардия, както и по основните мостове и в тунелите на влизане и излизане от 15-милионния Ню Йорк. Повишените мерки за сигурност предвиждат да бъдат разположени допълнителни полицаи, снайперисти и специално обучени кучета, посочва ДПА.

Джордж Буш-младши вече коментира убийството на терорист номер едно, предаде Ройтерс. Той нарече това убийство "огромно постижение". "Борбата с тероризма продължава, но Америка изпрати едно послание и то е, че няма значение колко време ще е необходимо, рано или късно справедливостта ще възтържествува", заяви Буш-младши. Бин Ладен, отговорен за атентатите от 11 септември 2001 година в САЩ, беше издирван от 2001 година, като за убийството му разпореди лично Джордж Буш-младши.

Убиха Осама бин Ладен погребаха го в морето
netinfo

Осама бин Ладен е роден на 10 март 1957 година в Рияд, столицата на Саудитска Арабия. Баща му е собственик на голяма строителна компания. За залавянето му или за информация, водеща до това, САЩ обявиха награда от 50 млн. долара.