И Хелзинкският комитет поиска забрана за ксенофобско шествие
И Хелзинкският комитет поиска забрана за ксенофобско шествие / БГНЕС, архив

 

Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска от кмета на София Йорданка Фандъкова и от главния прокурор Борис Велчев да забранят планираното за 8 май шествие на Българската национално-радикална партия под надслов "в защита на българщината и против циганския терор". Протестно писмо за шествието бе изпратено и от омбудсмана на България Константин Пенчев

„Обявените от организаторите на това шествие призиви са открито подбуждане към етническа омраза и дискриминация спрямо ромите. Подобно деяние подлежи на наказателно преследване по член 162, ал. 1 от Наказателния кодекс и представлява основание за забрана на шествието", пишат от Хелзинкския комитет.

БХК се обръща към главния прокурор и към кмета на София да упражнят законните си правомощия, за да не допуснат извършването на подобно престъпление в центъра на столицата и да осигурят наказателното преследване на извършителите.

Българският хелзинкски комитет също така приканва главния прокурор да разпореди проверка на конституционосъобразността на Българската национално-радикална партия и да предприеме предвидените от закона действия в случай, че се установи несъответствие на нейната дейност с принципите и нормите на демократичната правова държава, основана върху уважението към правата на човека.