Елена Петрова една година без книжка и 300 лв. глоба
Елена Петрова една година без книжка и 300 лв. глоба / снимка: Sofia Photo Agency

300 лева глоба и 1 година без книжка е наказанието за актрисата Елена Петрова, решиха от КАТ-София, където й бе издадено наказателното постановление. Това съобщи за "24 часа" шефът на столичната Пътна полиция комисар Ваньо Стоевски.

Наказанието е максималното по закон, защото звездата от "Стъклен дом" бе заловена с граничните 1,2 промила алкохол в кръвта. Глобата обаче е с 200 лева под максимума, тъй като актрисата за първи път е заловена да кара почерпена, обясниха от Пътна полиция.

Петрова бе спряна за проверка около полунощ на 14 април близо до столичното заведение "Планет". При проверка с дрегер уредът отчел 1,39 промила алкохол в кръвта й. Полицаите ескортирали известната дама до Първа градска болница, където й била взета кръвна проба. Резултатът от изследването отчел точно 1,2 промила и на жената бил написан акт. Санкцията за това нарушение е глоба от 200 до 500 лева и отнемане на книжката от 1 до 12 месеца.

От МВР разпространиха подробна информация за използваните дрегери у нас, които се проверявали на 6 месеца.

Всеки уред се зачислявал на полицаите, когато те постъпват на смяна. В дневник стриктно се записват установените нарушения, а в края на смяната уредът и книгата се предават, обясниха от МВР. За всяка установена положителна проба се съставя акт.

По инициатива на министерството е създадена междуведомствена работна група, която да предложи осъвременяване на Наредба 30 за пияните и дрогирани шофьори. Експерти установили, че изследването на алкохолните проби на шофьори в момента са незаконни.