Откриваме седмото издание на Фодар
Откриваме седмото издание на Фодар / netinfo
Откриваме седмото издание на "Фодар"
41002
Откриваме седмото издание на "Фодар"
  • Откриваме седмото издание на "Фодар"

Седмото издание на Международния фотофестивал Биенале „Фодар" ще бъде открито от 17.00 часа днес в плевенската ХГ „Илия Бешков". Форумът, който тази година е на тема „Съвременни митове", е организиран от Фондация „Фодар" с помощта на община Плевен.

Фестивалът е организиран модулно и интересът към него е голям, посочи организаторът Антоан Божинов. По думите му, събитие от подобен мащаб у нас няма дори в София, а другото сродно такова са Международните фотографски срещи в Пловдив. Така че за последните 12 години Плевен се е превърнал в една от фотографските столици на България, категоричен е Антоан Божинов. В конкурсния модул на фестивала са получени 1247 фотографии на 140 автора от 27 страни.

9-членно интердисциплинарно жури е определило за участие в изложбата 316 фотографии на 38 автора от 19 страни. Участват творби от Бангладеш, Белгия, България, Германия, Гърция, Индия, Италия, Мозамбик, Нова Зеландия, Румъния, Русия, САЩ, Сърбия, Франция, Холандия, Черна гора, Швеция и Южна Корея.

Във втория модул на фестивала ще бъдат представени 10 съпътстващи изложби. Третият е теоретичен семинар, който ще се проведе на 30-ти април, от 10.00 до 16.00 ч. Лектори в него са д-р Алеш Хръдличка,  д-р Елисавета Мусакова, Ивайло Стоянов, доц. д-р Росен Коларов, както и гостите Олоф Ярлбро и Йоана Худи.

В аранжирането и окачването на изложбите, а също и в семинара ще вземат участие студенти от специалност „фотография" на НБУ.  В четвъртия модул на фестивала, който е на 30 април от 14.00 до 18.00 ч., поканените куратори и автори на съпътстващи изложби ще разглеждат портфолиа на млади творци. На 1-ви май ще бъде организирана разходка на гостите на фестивала в околностите на Плевен.