Николай Михайлов: Костов е готов на всичко да се върне на власт дори с ДПС и ГЕРБ
Николай Михайлов: Костов е готов на всичко да се върне на власт дори с ДПС и ГЕРБ / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Николай Михайлов: Костов е готов на всичко да се върне на власт дори с ДПС и ГЕРБ
40975
Николай Михайлов: Костов е готов на всичко да се върне на власт дори с ДПС и ГЕРБ
  • Николай Михайлов: Костов е готов на всичко да се върне на власт дори с ДПС и ГЕРБ

Кандидатите на СДС и ДСБ за президентския пост, които ще преминат през предварителни избори в лицето на Румен Христов и Светослав Малинов, изразяват стремежа на двете формации и особено на Иван Костов и група хора да запазят Синята коалиция, за да оцелеят политически. Това мнение изрази пред Дарик психиатърът и бивш член на ДСБ Николай Михайлов. Той не изключи да се водят сондажи още сега за възможно сътрудничество между сините, ДПС и ГЕРБ при следващи парламентарни избори.

Ето какво каза пред Дарик Николай Михайлов:

Няма никакво значение дали ще бъде Румен Христов и дали ще бъде Малинов. Това е основната ми теза. Нито Мартин Димитров, нито Иван Костов се интересуват от това кой ще бъде кандидатът. Те се интересуват от това да бъде запазен форматът Синя коалиция и основно Костов се интересува от това, за да могат да продължат нататък през следващите парламентарни избори в перспектива. Иначе дали ДПС през Румен Христов ще съумее да направи този завой, за да уплътни политическата позиция на Синята коалиция в перспектива не е възможност, която отвращава такъв макиавелистки политик като Иван Костов. Нищо против не би имал при положение, че кестените бъдат извадени от огъня не от него, а от СДС. И ако ДСБ бъде поставено при неизбежност да спасява ценностите на традиционната десница (тук съм откровено ироничен) - с цената на едно такова „да" в перспектива за съюз с партията ДПС, това никак не е изключено. Уверявам ви, че са готови на всичко, без изключение, за да се върнат във властта, ако това е възможно с един отслабен ГЕРБ, бих казал даже „ГЕРБ постБорисов", доколкото той ще се изтощи в това управление - без всякакво съмнение - може би като лидер на ГЕРБ или в друга позиция, ако се реши в последна сметка да се кандидатира за президент. Все едно, и ГЕРБ в лицето на Бойко Борисов като негов лидер, и Иван Костов като лидер на това, което се нарича Синя коалиция, защото той манипулира това пространство - Мартин Димитров наистина е безсилен, независимо от въображението ми да си представя, че от него нещо зависи, от него наистина нищо не зависи. Той не е пресрещнат с откровен кикот, с някакъв ироничен смях, само защото това е тактически неудобно. По тази причина се работи с него, за да се осъществи тази стратегическа цел да се остане в политиката. Върху това настоявам.

Бойко Борисов е чисто опортюнист. Това е човек, който обяви себе си за една от сюблимните жертви на комунизма, на врата на когото в невръстната му възраст е връзвана пионерска връзка и той има, така да се каже, реактивен протестен, бунтарски дерматит върху врата още, като кожна реакция на отхвърляне на това посегателство върху неговия телесен тогава, не само морален, интегритет и същевременно като член на Комунистическата партия е кандидатствал да се обучава и да работи в структурите на Държавна сигурност. Това е една от най-тежките перверзии - сублимната извратеност на прехода. На финал този преход се увенча с бутафорната фигура на този ляво-десен популист, който фактически доведе до абсурд, до тежка упадъчна ирония.

Всички идеологически претенции, както на левицата, така и на десницата, да изобразява чист идеологически образ на българската политическа сцена - няма такова. Този опортюнист и опортюнистите от дясно, основно в лицето на Иван Костов, биха се съюзили в перспектива след парламентарни избори да управляват страната, включително и с ДПС на Доган. Нямайте абсолютно никакво съмнение, че това е възможно. Нямайте никакво съмнение, че върху това се размишлява и че така наречените сондиращи контакти са вече в ход. Тъй че, кандидатурата на този Румен Христов в Националния съвет може да бъде точно толкова кандидатура на този Национален съвет, колкото и кандидатура на тези, които стоят анонимно и днес ще представят по друг начин смешната кандидатура на Светослав Малинов, който ще бъде извикан от там да разиграва по дълг, дежурно, строен кандидат на ДСБ в предварителни избори, за да може да бъде спазена тази формална процедура и да се изобрази някаква редовна политическа процедура на автентична коалиция, която работи демократично и представя традиционен ценностен образ за българската публика. В дълбочина, ще повторя за да завърша, стои един и същ - вездеприсъстващ основен интерес и няма друг. Той е оставането на няколко души на елита, който паразитира върху тялото на остатъчната десница, върху електоралното тяло, което, горкото, изпосталява, свива се, независимо от разговорите за шансове то да набъбне, каквото няма да стане при упадъка на ГЕРБ. Забравете за тази илюзия. Тази коалиция, тези лидери принадлежат на миналото и ще останат там. С това остатъчно, подложено на тежка политическа и морална диета, остатъчно тяло, ще трябва тези хора да оцеляват, защото го консумират по начин, който няма нищо общо с политиката, има много общо с това, което самият Иван Костов нарича его и което отказва да признае като своя вътрешна реалност. Светослав Малинов е абсолютно невъзможен президент. Мисля, че представлява гавра самият опит да бъде инсталиран като кандидат, защото той въобще няма характер за тази позиция.

Смятате, че Румен Христов ще победи на тези вътрешни избори.

Мисля, че Румен Христов не само, че ще победи, но и трябва да победи, ако ще трябва да се избира между двамата. Защото Румен Христов, каквото и да е, има някакъв характер, има някаква лична траектория на стабилност, на собствен избор, той е малко по-консистентен човек.

Как си обяснявате това, че самият Иван Костов няма желание да бъде кандидат за президент?

Иван Костов има следния навик, бих казал, едно основно изискване всеки път, когато ще трябва да рискува политически - той трябва дълго да се бави, за да прецени шансовете си. И второ - трябва да е сигурен или почти сигурен, че няма да загуби и че би спечелил - между двете неща, разбира се, има разлика - за да се реши да действа.

Иван Костов обясни, че не е тщеславен човек и не може да се самоиздигне, трябва някой да го номинира. Така ли е наистина?

Иван Костов е човек с много качества. Това, което е произнесъл, че няма его и няма тщеславие, е една от нещастните му фрази. Тщеславието е нещо, с което човек се бори даже в ситуация на святост и в ситуация на мъдрост. Костов не е нито стоически мъдрец, нито светец. Със сигурност има тщеславие. Това, че е обявил, че го няма, също е аспект на тщеславие, форма на тщеславие. Ако не е форма на нещо подобно на глупост. Би било форма на глупост, ако той вярва докрай, че това е така. И то специфична глупост, която би трябвало да бъде описана като слабост на способността за самонаблюдение и самоанализ. Все едно, задочно му казвам, че това не е вярно.

След като се появиха тези две имена - Румен Христов и Светослав Малинов, за кого работи Синята коалиция? За Бойко Борисов и ГЕРБ или за Меглена Кунева?

Синята коалиция не работи за никого. За себе си. Когато казвам, че Синята коалиция работи за себе си, казвам, че тя работи за Иван Костов в дълбочина и за няколко души около него, основно това. Единствената грижа е да бъде запазена целостта на тази носеща конструкция, която движи основните политически фигури, инсталирани отгоре върху нея, за да се придвижват във времето, докато им дойде времето, тоест докато настъпи часът на тяхното решение да се оттеглят. Преди това, силово, биха го изживели като много травматично и като провал на техните частни политически проекти. Какво ще става долу на електорално ниво с така наречената десница, с нейния морален, идеологически и политически интегритет, последна сметка с България, доколкото тя се нуждае от обновление на дясното пространство и от нова автентична, с други лица дясна политическа платформа, няма абсолютно никакво значение. Тази интерпретация е вярна, уверявам ви, защото е достоверна.