Лютите чушки намаляват апетита
Лютите чушки намаляват апетита / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Учени от университета Пюрдю в щата Индиана установиха, че капсаицинът, който придава на чушките лютивия им вкус, може да намали глада и да увеличи изразходването на енергия. "Установихме, че консумирането на червени чушки може да помогне за овладяване на апетита и за изгарянето на повече калории след ядене, особено за хора, които не консумират подправки често", съобщи проф. Ричард Матес.

Проф. Матес обясни, че чувството от яденето на люти чушки максимизира храносмилателния процес. "Изгарянето в устата е причина за този ефект, защото изгарянето допринася за увеличаването на телесната температура, изразходването на енергия и контролирането на апетита", допълни той.

В изследването, което продължило шест седмици, участвали 25 души с нормално тегло - 13 от тях обичали пикантна храна, а 13 - не, пише БГНЕС. Предпочитаното количество люти чушки за всяка група било определено предварително, като тези, които не обичали люти чушки, предпочели 0,3 грама. А хората, които редовно консумирали люто, предпочели 1,8 грама.

Като цяло консумирането на червени чушки увеличило телесната температура и изгорило повече калории чрез естественото изразходване на енергия. Изследването установило, че хората, които не ядат редовно люти чушки, също изпитвали по-малко глад особено към мазните, солените и сладките храни.