Искат заплащането да е пряко свързано с количеството труд
Искат заплащането да е пряко свързано с количеството труд / Sofia Photo Agency, архив

Според проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заплащането трябва да е пряко обвързано с количеството положен труд. Анкетата е направена по повод на предложенията на министъра на труда и социалната политика за ръст на заплатите през 2011 г. с два варианта - с 11,07 или с 11,67 на сто, съобщиха от БТПП.

15,6 на сто от работодателите приемат идеята, но смятат да я осъществят със съкращения на персонала, а 14,3 на сто не биха уволнили никого. Около 70 процента не са съгласни с повишаването на заплатите.

Работещите се разделят почти поравно в мнението си дали увеличението на заплатите трябва да е обвързано със съкращения. 51,22 процента се обявяват "за" намаляването на персонала.

На въпроса, ако има административно увеличение на минималната работна заплата, готови ли сте да увеличите пропорционално заплатите на всички служители, едва 10,4 на сто от работодателите отговорят положително. Останалите са против. При работещите мненията в процентно съотношение са обратни.

Около 40 на сто от работодателите са на мнение, че ако се повишат заплатите, ще се увеличи безработицата, а над 53 процента смятат, че ще има преминаване на фирми от официалната икономика към неформалната.

78 процента от работодателите приемат наемането на служители на гъвкаво работно време с почасово заплащане. Около 10 на сто са повече работниците, които подкрепят този подход.