Благодатният огън слезе в храма на Божи гроб
Благодатният огън слезе в храма на Божи гроб / снимки: Reuters

Благодатният огън, който се смята за едно от чудесата на православното християнство, слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим, предаде кореспондентът на РИА "Новости".

Огънят беше запален по чудотворен начин в параклиса вътре в храма. Благодатният огън се появи в отговор на молитвите на ерусалимския патриарх Теофил и хилядите поклонници, събрали се в този ден в храма на Гроба Господен и улиците в близост до него.

По традиция всички свещи и светилници в храма бяха изгасени предварително. Патриархът влезе сам в параклиса без каквито и да било подръчни средства, с които да запали огън. След което се случи слизането на Благодатния огън и патриарх Теофил го предаде на вярващите.

Частица от божествения огън е получила и делегацията на Фондация "Андрей Първозвани", която ще го достави в Москва със специален полет от Йерусалим за Москва, в храма Христос Спасител за великденското богослужение.

В Йерусалим е и българска делегация начело с Пловдивския владика митрополит Николай и директора на дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет Емил Велинов, допълва БГНЕС.

Всяка година в храма на Божи гроб се стичат хиляди поклонници, за да станат свидетели на слизането на Благодатния огън, който се появява в отговор на молитвите на хилядите вярващи. Храмът е построен през ІV век на мястото, където е завършил земният път на Исус Христос. Днес храмът се поделя от няколко християнски църкви. Голяма част принадлежи на Йерусалимската православна църква, има също арменски, коптски, сирийски и францискански приход. За най-свещеното място в храма се смята параклисът над Гроба Господен. В него се намира каменното ложе, където е било тялото на Спасителя след разпятието и преди неговото чудодейно Възкресение.

До ден-днешен слизането на Благодатния огън не е обяснено от научна гледна точка и неговата поява се възприема като чудо.

Благодатният огън слезе в храма на Божи гроб
netinfo