Правителственият самолет ще докара благодатния огън от Йерусалим
Правителственият самолет ще докара благодатния огън от Йерусалим / Sofia Photo Agency

Църковно-държавна делегация замина за Йерусалим, за да донесе Свещения огън от Йерусалим. В делегацията са Пловдивският митрополит Николай, Знеполският епископ Йоан - викарий на патриарх Максим, Емил Велинов, игуменката на манастира в Банкя, свещенослужители от Българската православна църква.

Министър-председателят Бойко Борисов е разрешил за пренасянето на Свещения огън от Йерусалим да се използва правителственият самолет "Фалкон". Очаква се делегацията да кацне с благодатния огън в 20.00 часа на правителствения ВИП на Летище-София.

Българската група ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Свещеният огън, наричан още Благодатен. На Велика събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Според православното вярване този огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.

"Слизането на Небесния огън" е смятано за едно от големите чудеса в света. Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх, пише БТА.

Свещеният огън ще се пренесе от Йерусалим у нас за седма поредна година. На летището митрополити и свещеници ще вземат част от огъня, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден. Частица от огъня ще бъде отнесена същата вечер и в българския манастир "Св. Георги Зограф" на Атон.

В София от летището огънят ще бъде занесен в параклиса в сградата на Светия синод, откъдето с литийно шествие ще бъде внесен на вечерната пасхална служба в храма "Св. Александър Невски".