Част от Небесния огън беше донесен и в България
Част от Небесния огън беше донесен и в България / снимки: DarikNews.bg
Правителственият самолет ще докара благодатния огън от Йерусалим
40877
Правителственият самолет ще докара благодатния огън от Йерусалим
  • Правителственият самолет ще докара благодатния огън от Йерусалим

Свещеният огън от Йерусалим беше донесен в България от делегация, водена от Пловдивския митрополит Николай.

"Нося Благодатния огън, който и тази година снизходи над Светия гроб Господен. Христос Возкресе!" Това бяха първите думи на българска земя на митрополит Николай. "Нося ви светилниците на вярата, надеждата и любовта, на доброто и благочестието", каза още той и пожела: "Невеществената благодатна светлина на Пасхалния огън да озари надлъж и нашир скъпото ни отечество България и просвети българския народ. Христос да възкръсне във всяко сърце и във всяка душа. Божието благословение да пребъде над благочестивия православен български народ! Честито Возкресение Христово! На многая и благая лета!

Свещеният огън беше пренесен от Йерусалим у нас за седма поредна година. На летището митрополити и свещеници взеха част от огъня, за да го отнесат в своите епархии за богослужението за Великден.

Частица от огъня беше отнесена и в българския манастир "Св. Георги Зограф" на Атон.

Българската делегация присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Свещеният огън, наричан още Благодатен или Небесен. На Велика събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Според православното вярване този огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научна - обяснението е невъзможно.

"Слизането на Небесния огън" е смятано за едно от големите чудеса в света. Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх.

Част от Небесния огън беше донесен и в България
netinfo