Кой нарисува българската Buddy Bear?
Кой нарисува българската Buddy Bear? / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Кой нарисува българската Buddy Bear?
40874
Кой нарисува българската Buddy Bear?
  • Кой нарисува българската Buddy Bear?

Представяме ви българката Клио Карадим или Климентина Карадимчева. Това е дамата, изрисувала българската мечка, част от нестандартната изложба в центъра на София от скулптури на повече от 120 мечки, символизиращи държави членки на ООН. Тези шарени животни, изработени от фибростъкло, високи 2 метра и тежащи по 50 килограма, са подредени в пространството около църквата "Света Неделя". Експозицията е част от "Седмиците на Германия в България" и се превърна в такава атракция, че ще остане в столицата ни по-дълго от предвиденото - до 13 май.

Идеята за проекта United Buddy Bears е на Ефа и Клаус Херлитц, които са изработили първата мечка през 2001 година, след това са се появили още много и те са започнали да обикалят света.

Клио Карадим, която от 10 години живее в Берлин, разказа за своето участие в проекта в "Следобедният блок" на Дарик.

Стана случайно. Един път просто чух по радиото, че търсят художници, които да участват в този проект. Обадих се, че имам желание да се включа и след два дни една такава мечка беше доставена в моето тогавашно ателие.

За тези, които не са виждали българската мечка, включена в изложбата, кажете какво нарисувахте по нея? Какво има на нея?

Всъщност трябва да кажа, че това е втората българска мечка, която правя. Първата направих през 2002 година, когато мечките бяха изложени на една зелена поляна до Бранденбургската врата. Тя беше в бяло, червено, зелено, с мартеници и нарисувани забележителности от България. Тази мечка беше продадена на един търг и тъй като се оказа, че изложбата добре се приема от публиката и че ще тръгне да обикаля света, ме помолиха да нарисувам още една. Тя е на черно-бели квадратчета и върху нея има изписани различни български класически творби от "Аз съм българче" до "Високи, сини планини". Това всъщност е едно послание към всички българи, които живеят в чужбина и имат хубави спомени от страната. Тези мечки обикалят по целия свят, а навсякъде има българи, и когато те видят нашата мечка и започнат да четат какво пише по нея, съм сигурна, че ще си спомнят за хубавите години в България.

Кой нарисува българската Buddy Bear
netinfo

Как си обяснявате страхотния интерес, който тази експозиция предизвиква, където и да е по света?

Това е магията на цветовете, на изкуството. Хората им се радват на тези мечки, а децата най-много. Просто така те научават по нещо за различните страни.

Всъщност тези скулптури, освен да създават добро настроение, имат и друго предназначение, за което вие споменахме. Те са част от благотворителни търгове в помощ на UNICEF и други организации, свързани с деца. Кой е проявил интерес към първата българска мечка, която е била купена. Чия собственост е сега?

Тя е в Южен Берлин. Един зъболекар я е купил, германец. Просто му е харесала.

Как Климентина Карадимчева попада в Германия, защо избира псевдонима Клио Карадим, какво прави в Берлин, как е успяла да открие собствена галерия там и защо досега никога не е правила изложба в България - можете да чуете в прикачения звуков файл от интервюто с нея.

Кой нарисува българската Buddy Bear
netinfo