За Великден българите предпочетоха Гърция и Македония
За Великден българите предпочетоха Гърция и Македония / снимка: DarikNews.bg, архив

Гърция и Македония са дестинациите, към които ще се насочат най-много българи, избрали да почиват в чужбина за празниците. Това каза пред Агенция „Фокус” директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. По думите избора на нашенци е заради сродното честването на Великден.

Най-големият процент пътуващи българи ще посетят близки, роднини и приятели. На следващо място са тези, които ще ползват средства за подслон и места за настаняване, като главно в тези дълги уикенди предпочитаните места са хотелите, които разполагат с балнео- и СПА услуги. „Търсят се много къщи за гости, малки семейни хотели, пансиони, особено край големите градове и в Рила, Източните Родопи, Стара планина и други. Предпочитани са и основните зимни и летни курорти, в които има работещи хотели”, уточни Драганов.

Той изтъкна още, че продажбите и по нашите морски и планински курорти са високи.
Хотелите са постигнали висока степен на продажби, уточни още Румен Драганов, позовавайки се на подадени от тях данни. Курортите по Северното Черноморие, Златни пясъци и Албена са успели да привлекат както български, така и чуждестранни туристи, главно от Румъния. В някои от хотелите по Южното Черноморие заетостта е достигнала дори до 80%.

Румен Драганов коментира още, че „като цяло цените за този дълъг уикенд, не са цените, характерни за тази част на годината, тоест не се считат извън сезон, а са на ниво среден сезон за лятото”.