Мъжете са по-разсеяни шофьори от жените
Мъжете са по-разсеяни шофьори от жените / снимка: sxc.hu

Мъжете е два пъти по-вероятно да направят катастрофа заради разсейване от жените, показва ново изследване. Над един на всеки десет мъже, които преживели катастрофа, признали, че тя се е случила, след като се разсеяли на волана спрямо една на двадесет жени.

Една трета от представителите на силния пол едва успели да се спасят от инцидент, след като загубили концентрация, а само една пета от жените казали същото. Мъжете най-често се разсейват, когато настройват радиото в колата, като 76% признали, че не са гледали пътя по това време, сочи изследването на застрахователната компания Сантандер Иншурънс.

Две трети се разсейвали, докато пиели безалкохолна напитка или ядели зад волана, а половината загубили концентрация, докато слагали диск, пише БГНЕС. Повече от една четвърт признали, че говорят по мобилния си телефон, докато шофират. 96% от участниците в изследването заявили, че писането на SMS-и зад волана е опасно, а една четвърт казали, че го правят редовно.

Разглеждането на карти, бръсненето, целуването и четенето на вестник също са сред честите причини за катастрофи при мъжете. Повечето от тези неща е наполовина по-малко вероятно да разсеят жените.