Южният полюс на Марс има 30 пъти повече сух лед от оценките
Южният полюс на Марс има 30 пъти повече сух лед от оценките / снимка: sxc.hu

Южният полюс на Марс съдържа 30 пъти повече сух лед отколкото се смяташе досега според най-нови радарни измервания на американската сонда MRO. Това е знак, че атмосферата на тази планета е била в историята си по-плътна и по-влажна, съгласно новото проучване.

Досега изследователите смятаха, че южният полюс на Червената планета е почти изцяло съставен от воден лед и че сухият лед – въглероден диоксид в твърда форма само покрива повърхността. Откритието разкрива, че ценни сведения за качествата на древната атмосфера на Марс се намират в тези блокове сух лед, отбелязва Роджър Филипс, геофизик в Югозападния изследователски институт в Боулдър, Колорадо, главен автор на информацията, пише БГНЕС.

Натрупванията на сух лед в южния полюс на планетата, оценяван на близо 12 500 кубични км, което е еквивалент на Голямото езеро в САЩ - може да съдържа равностойността на 80% въглероден диоксид, който днес се намира в марсианската атмосфера. Наблюденията, направени с помощта на радар на станцията MRO, който е в състояние да прониква в дълбочина в планетата сочат, че този сух лед се газифицира все повече и повече, за да бъде открит в атмосферата на Марс.