За добродетелите и децата - приказно
За добродетелите и децата - приказно / netinfo
За добродетелите и децата - приказно
40860
За добродетелите и децата - приказно
  • За добродетелите и децата - приказно

В навечерието на големите християнски празници - Коледа и Великден, през последните години говорим по-често за цените, за храната и подаръците. Все по-рядко стигаме до смисъла на празника, все по-рядко говорим за смирението и прошката, за духовното. Забързаните родители в ерата на интернет все по-рядко намират време да обясняват на децата си истинския смисъл на думички като „доброта", „щедрост", „приятелство", „прошка", „честност" - иначе казано ДОБРОДЕТЕЛИТЕ. От шест месеца в три детски градини - две в София и една в Нови хан, фондация „Благотворител" помага децата там да бъдат обучавани по атрактивен за тях начин в това какво са добродетелите и как да ги прилагат в живота. Добродетелите звучат за някои като клишета, за други простичко, като забравена истина..., а вие помните ли ги?!?

Децата от четвърта група на детска градина „Веселушка" в столичния квартал „Лозенец" - една от трите градини по проекта, не спират да разказват за добродетелите.

Децата: Приятелството е по-ценно дори от дворец!

За да си добър трябва да помагаш на другите и ако видиш наранено животно, да му помогнеш", казва малка красавица от групата. Друга бърза да добави, че „за да имаш приятели, трябва да си добър с тях".

Да си добър означава да се вежлив. Когато срещнеш лош човек, трябва да не му обръщаш внимание, да не му вярваш", казват децата. Те обаче допълват, че „не бива да зарязваме лошия човек, защото той може да направи много лоши неща, ако не го научиш на добро. А и приятелството е по-ценно дори от най-голямото съкровище - дори от пари, дори от дворец", казва малка госпожица от „Веселушка. По-ценно било приятелството дори и от най-красивите играчки.

Слуша ги и Пенка Лазарова, която е председател на УС на фондация „Благотворител" и ни разказва за проекта „Добродетели": „В началото на октомври стартира проектът „Добродетели" в три детски градини - две в София и една в Нови хан. Основната цел беше да представим различни варианти на учителите, с които те да представят добродетелите на децата и да ги окуражават да ги използват в ежедневието си. Това е начин да се изграждат характерите им, а и искахме да провокираме родителите, които да обърнат внимание на тези ценни неща".

Добродетелите светели като диаманти в добрите сърца

Влизането в цялата тази история звучи като красива приказка или като легенда. „Децата бяха безкрайно запленени от това, че в техните сърца, а и в сърцето на всеки един човек се намира нещо безкрайно ценно - добродетелите. И ако ние извършваме добри дела и използваме вълшебни думи, тези добродетели засияват в сърцето ни като диаманти", разказва Пенка Лазарова.

Веднага децата започват да се надпреварват кой колко диаманти е събрал. „ Аз имам шест диаманта, аз имам осем - имаме кутии с диаманти", обясняват те. Казват ми, че е важно съкровището. Питам ги къде е то и получавам бърз отговор - в сърцето.

По думите на Пенка Лазарова целта на учителите е да напътстват децата да бъдат търпеливи, вежливи, състрадателни. „Това са общочовешки добродетели - един общочовешки език, на който говорят всички без разлика в религията", допълва тя.

Всяка детска градина е избрала добродетелите, които да представи на децата. Проектът ще продължи до юни, но от фондация „Благотворител" се надяват учителите и след това да преподават на децата тези ценности. В детска градина „Веселушка" допълват списъка от добродетели. „Да не лъжеш приятелите, да не лъжеш госпожите. Може да удариш някого, но трябва да му се извиниш и да си признаеш вината", казват момичетата в хор. Влизат и в детайли, като ми издават, че момиченце от групата лъже и рови в гардеробчетата. Обещаха ми да й простят, ако тя си признае и им се извини.

С децата се работи по-лесно, предизвикателството е към родителите

За „Благотворител" е било

За добродетелите и децата - приказно
netinfo
изключително важно да привлекат и родителите, като съучастници в този проект. „Даваме си сметка, че те са изключително заети, забързани в ежедневието и все пак провокацията към тях е отправена - всяка добродетел стига и до тях под формата на материали и указания", обяснява Пенка Лазарова.

Най-лесна е работата с децата - знанието е в тях, въпрос на наше усилие е да извадим на показ тези добродетели. „Предизвикателството е към родителите, защото ако родителят не си даде сметка, че е номер едно в това какво ще излезе от детето му - дали личност с качества или объркан човек, ще бъде много трудно ще бъдат постигнати резултати. Не може да се разчита само на детската градина и на училището", допълва Лазарова. Според нея всяко дете гледа какво правят мама и тати, а не какво говорят, и ако делата и думите се разминават, те го улавят бързо и престават да слушат родителите.

Това са божиите качества, които са заложени в нас", казва Пенка Лазарова за добродетелите, докато малчуганите ми обясняват, че „послушание" означава да си подреждаш играчките, да слушаш мама и тати, да изчакваш другите, да си търпелив, да не се караш с приятели, да си добър и честен.

Важни са „вълшебните думички"

Във „Веселушка" вече са научили вълшебните думички и знаят, че с тях диамантите в сърцата им светят по-силно. В хор започват да ми ги изреждат: моля, благодаря, заповядай, добър ден, довиждане, здравей, извинявай. Кукла, с име Добродушко, помага на децата да учат и прилагат вълшебните думички и в градината. Наложи се с нейна помощ да се сложи ред в групата и децата да покажат на практика какво значи послушание и колко полезна е понякога тишината.

„Практикуването на добродетелите ни прави истински хора, без значение на пол, раса и религия - това е езикът, на който можем да се разберем по най-добрия начин", казва в края на разговора ни Пенка Лазарова.

Ако сте забравили за истинския смисъл на думи като прошка, търпение, уважение - празниците са шанс да си ги припомните и да минете поне стъпка отвъд рецептите за агнешкото, дискотеките и трапезите....

За добродетелите и децата - приказно
netinfo