България в дъното на класация за интеграция на мигрантите
България в дъното на класация за интеграция на мигрантите / снимка: БГНЕС

България е на 26-то място сред 31 държави от Европа и Северна Америка в класация, показваща нивото на интеграция на имигранти. Това бе съобщено на конференция, организирана от Институт „Отворено общество”, Британския съвет и Групата за миграционна политика.  

Най-положително са оценени българските национални политики за интеграция на имигрантите в областите, регулирани от Европейското право - защита от дискриминация, статут на дългосрочно пребиваване и събиране на семейство, посочи Томас Хъдълстън от Групата за миграционни политики в Брюксел. По тези три показателя България е съответно на шесто, 19-то и 23-то място. Най-зле се представя страната ни по показател образование на мигранти, където е на предпоследно място и е следвана единствено от Унгария.

В България мигрантите нямат достъп до избори и не могат да участват в политическия живот на страната, докато в други 19 страни те имат такава възможност. На едно от последните места - 27-мо е страната и по мобилност на пазара на труда, докато по този показател Румъния е класирана на 11 място - наравно със САЩ.  

За България миграцията е сравнително ново явление и едва през последните години страната ни се превръща от транзитна към крайна цел на мигрантите, заяви Христо Симеонов, държавен експерт към Министерството на труда и социалната политика. Според него ниското ниво на данъците у нас благоприятства установяването на граждани от трети страни, но ниското ниво на заплащане пък е предпоставка мигрантите все още да не отсядат трайно в страната, посочва БТА.

България и Румъния са включени за пръв път в подобна класация, наречена - индекс „Политики за интеграция на мигранти” (MIPEX), като това е трето поред издание.

Проектът MIPEX се ръководи от Британския съвет и Групата за миграционни политики. Изследват се седем области на публични политики - мобилност на пазара на труда, събиране на семейства, образование, политическо участие, дългосрочно пребиваване, достъп до гражданство и защита от дискриминация и за всяка от тях MIPEX установява най-високи стандарти, по които се оценяват страните на база на индикаторите. Политиките за интеграция на имигранти в България са оценени като умерено благоприятни, посочи Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт „Отворено общество”.


MIPEX е справочник за оценка, съпоставяне и подобряване на политиките за интеграция, който измерва политиките за интеграция на мигранти в 31 страни в Европа и Северна Америка въз основа на 148 индикатора.