Раул Кастро наследи поста на брат си
Раул Кастро наследи поста на брат си / Reuters

Председателят на Държавния съвет на Куба Раул Кастро, бе избран за първи секретар на Кубинската комунистическа партия (ККП) след гласуване на партийния конгрес, предадоха осведомителните агенции.

Досега Раул Кастро бе втори секретар, а първи секретар бе неговият брат Фидел Кастро, който се оттегли от публичния политически живот след заболяване. На овакантения от Раул пост на втори секретар на ККП конгресът избра днес първия заместник-председател на Държавния съвет Хосе Рамон Мачадо Вентура.

Избирането на 79-годишния Раул Кастро за първи секретар на компартията бе очаквано. Но изборът на 80-годишния генерал Вентура на висш партиен пост вероятно ще разочарова мнозина кубинци, които са се надявали в ръководството да се влее свежа кръв, коментира Ройтерс, цитирана от БТА.

На конгреса на кубинската компартия изненадващо се появи Фидел Кастро, който бе посрещнат с бурни аплодисменти от хилядата делегати, допълва АП. Според агенцията много делегати са гледали със сълзи на очи как Фидел заема място в президиума,
подкрепян от млад асистент. След това бившият лидер, леко клатушкайки се, изслуша националния химн, като от време на време се отпускаше на стола си, посочва агенцията.