Корман Исмаилов: Изгубих доверие в Ахмед Доган като лидер на ДПС
Корман Исмаилов: Изгубих доверие в Ахмед Доган като лидер на ДПС / Sofia Photo Agency, архив
Корман Исмаилов
40767
Корман Исмаилов
  • Корман Исмаилов

Интервю в предаването „Денят" с Корман Исмаилов, който бе изключен от Централния съвет и Парламентарната група на ДПС.

Какво се случи на днешното заседание на ръководството на ДПС и на групата? Бяхте изключен от групата и от централния съвет, но не и от партия ДПС или?

Засега това е ситуацията, да, бях изключен от Парламентарната група на ДПС. Все още съм член на ДПС и това е решението на групата, след като ме изслушаха колегите, поставих някои проблеми, вътрешнопартийни. Те не бяха приети от колегите. Последва гласуване, в знак на неодобрение, и се стигна до тук. Всъщност за мен това беше очаквано, тъй като след гласуването ми на предишния централен съвет "против" изключването на Касим Дал, тъй като аз бях съгласен с някои от тезите, изложени от него, и смятах, че те трябва да бъдат подложени на вътрешнопартиен дебат и дискусия, и беше въпрос на време да се стигне до тук.

Съжалявате ли, че на онзи централен съвет преди 2 месеца, точно на 18 февруари, мисля беше, бяхте единственият депутат, който гласува срещу изключването на Дал?

Не, за нищо не съжалявам. Абсолютно съзнателно, премислено от мен решение, с оглед на поставените тези и така, както аз виждам и разбирам някои от основните проблеми на партията, които замитането им, нерешаването им, ще доведе до недобри резултати в бъдеще.

Имаше ли изобщо дискусия по това, което казахте днес пред колегите си или по-скоро упреци към поведението и позицията ви?

Имаше и упреци, имаше и колеги, които направиха коментари, не точно по същността на нещата, които поставих. Но за мен беше очаквано. Просто решението беше взето предварително и беше въпрос само на формална процедура.

Участва ли Ахмед Доган в това гласуване? Той каза ли ви какво мисли за онова, което. ..

Да.

. . . вие споделяте?

Той каза, по някои въпроси взе отношение. Каза, че е разочарован, защото, и аз казах същото, че, така, съм загубил доверието в него като председател и го упреквам в нарушение на устава на ДПС и в уронване на авторитета на партията. И така, това беше. Самият той напусна, не участва в гласуването.

Защо?

С тезата, че един вид да не влияел на решението на колегите.

Защо се стигна до тук, г-н Исмаилов? Вие бяхте една от младите надежди на партията. Как за тези може би 3-4 години загубихте доверието в лидера?

Вижте, аз направих днес и остра критика. Смятам, че в ръководството на ДПС има хора с принадлежност към бившата Държавна сигурност, хора, които са вредили на български граждани, и в момента те нямат моралното право да продължат да бъдат в ръководството на партията, защото със своята дейност тогава те са допринесли за устойчивостта и за продължителността на тоталитарната и репресивна държава. Знаете, основната част от нашите гласоподаватели са хора, които са пряко потърпевши от тази политика и от тези репресии.

Вас лично с какво обаче Доган ви разочарова през тези години, от времето, в което го защитавахте, дори когато всички го критикуваха за обръча от фирми, а вие го защитавахте, че не е разбран от обществото, до днес. Какви негативи натрупа?

С това, че партията е все по-централизирана към днешна дата, че е изолиран централният съвет, като уставен орган, най-висшият орган между две конференции, че не се дава отчет за работата на парламентарната група. Разбира се, аз споменах и хонорара, аз не смятам за правилно българските политици да получават подобен род хонорари. И други теми, от рода на това, че той избягва всякаква публичност и откритост, срещи с избирателите, сред обществото не се появява, не се среща с нашите избиратели, дори тези, които са в Европа и в Турция. От друга страна, как да ви кажа, това, че не ходи, не си изпълнява задълженията като народен представител в парламента. Това уронва както неговия авторитет, така и авторитета на партията, като неин председател.

Да, де, но той не ходи там от доста мандати, не само последният на този парламент. Това е факт.

Да, аз съм народен представител от последния мандат и, така, имах възможност да се запозная по-отвътре как стоят нещата и в парламентарната група, а той като неин председател има отговорности.

На миналия централен съвет вие защитихте своеобразно г-н Дал като гласувахте срещу изключването му. Днес някой вас подкрепи ли ви?

Не, не съм и очаквал. Защото, ето, това беше пример какво се случи с мен като подкрепих. . . бях против изключването на Касим Дал. Ако някой беше гласувал против моето изключване, сигурно същото щеше да се случи и с него.

Тоест оттук нататък в ДПС все повече хора ще се страхуват да говорят изобщо за промяна, така ли смятате?

Ами това е един от проблемите, хората говорят тайно за тези проблеми, а от страна на ръководството те се замитат под килима, както се казва, и наистина те назряват тези проблеми.

Докога обаче мислите, че ДПС ще изкара така, всеки разговор за промяна и реформа да бъде поставен в графата предателство?

Лошото е, че сега аз. . . важна е оценката на нашите избирателите по места на това, което се случва, на тезите, на проблемите, защото тези неща, които аз изразявам на глас, се коментират и по същия начин се поставят от наши избиратели, макар и в неформални разговори, макар и не на партийните събрания. Така че... започва един процес, който вдигне глава и постави тези проблеми или изрази отношение, такова каквото не съвпада или не звучи добре на ушите на колеги от. . . мои бивши колеги от ръководството на партията, те биват изключвани и санкционирани.

По места се чува за смени за областни лидери, ръководители на движението. Върви ли някаква чистка, някакво време разделно - който е с нас, който е с Касим Дал.

Определено има такъв подход, и то подходът е абсолютно неправилен, който не е с нас - е против нас. А това ще доведе до още по-голяма капсулация на ръководството. За съжаление в ръководството има колеги, които изцяло и само зависят от председателя. Той ги поставя на избираеми места, а те не зависят от избирателите ни пряко и за тях нашите избиратели не са цел, а те са просто средство да поддържат това статукво.

Учудващо близко, всъщност неучудващо звучат аргументите ви като тези с г-н Дал. Да ви броим ли вече за ключова фигура в новата бъдеща формация на Касим Дал, за каквато вече негови привърженици на глас призовават, да бъде направена нова партия.

За пореден път заявявам, заявих на много ваши колеги, които се интересуваха от. . . интересуват от процесите в партията, че нямам намерение да участвам в никакви алтернативни проекти и съм против процес на разцепление в партията. За съжаление ръководството с това поведение изолира и отцепва много хора, които са дали много за партията.

Е, както се казва, те зорлем ви карат да направите партия. Така ли излиза?

Това е ваше тълкувание.

Между другото, от ръководството веднага казаха, че очакват да напуснете и Народното събрание, нещо, което рядко се случва в демократичната история на България. Вие някакъв вот на доверие от хората, които са ви избрали за депутат, ще търсите ли? Изобщо как ще процедирате оттук насетне?

Вижте, аз се срещам в избирателния си регион със свои избиратели. Към момента дори получих обвинение, че не съм си изпълнявал задълженията като народен представител, от един от колегите в ръководството. Сега съм два пъти повече амбициран и като независим да работя за своите избиратели, за тези, които са гласували, и тези, които не са гласували за мен, но съм убеден, че има много какво може да се направи. Смятам да наблегна на работа с младите хора, на намерим възможности за... да имат достъп до интернет, до компютри, компютърни клубове, повече информация, така че да се образоват и обучават, да получат по-добър старт в живота след това.

Тоест категорично си оставате в този парламент, от това, което казвате?

Да, засега това е решението ми.

А да ви попитам, понеже казахте, че Ахмед Доган е изразил някакво разочарование, ДПС във вас инвестирало ли е, като образование, като подготовка? В този смисъл затова ли са те разочаровани?

Определено, определено е така. ДПС много инвестира в младите си хора и аз като председател, като бивш председател на младежката организация съм бил част от този процес, така че много млади хора биват изпращани на обучение, на семинари, различни политически програми. Мотивират се да правят магистратури в сферата на политиката, обучават се в реалната практика, в изборни кампании и т.н., така че това е една стратегия и политика на партията, която гарантира нейното по-добро бъдещо развитие.

И в този смисъл как ще отговорите на онези, които ви упрекват в някакъв вид неблагодарност към формацията, която. . .

Е, тук не става въпрос за такива емоции, благодарност - неблагодарност. Тук става въпрос за сериозни тези и проблеми, които са силно. . . /не се разбира - бел.ред./... настоящето и за бъдещето на партията. Тук няма някакви лични амбиции и някакви ламтежи, стремежи или атака срещу някой лично. Винаги съм се стремял да не влизам в подобен род отношения, а когато има критика, тя да бъде към политическо говорене и към политически действия.

Страх ли ги е младите хора, г-н Исмаилов, в ДПС да говорят, някак младежката организация на ДПС млъкна в това време разделно, когато. . .

Ами, аз със съжаление това заявих днес, че младежката организация все повече се превръща в един безкритичен към проблемите на партията и с култ към лидера апарат. Тя реално не участва във формирането на политиките, задължена е единствено. . . основно с печеленето на повече гласове, докарването на повече гласове на изборите, защото младежите наистина изнасят основната част от товара на предизборните кампании.

И накрая да ви попитам, централният съвет ще се събира ли специално за вашата съдба вече пък като член на ДПС, или как ще се процедира?

Не знам. Ако има такива предложения, вече те ще вземат това, което решат за правилно.

Но очаквате да ви изключат и от партията или не са казали. . .

Не очаквам нищо и в смисъл не правя трагедии от нищо. Каквото се случи, това ще приема.

Ще отидете, ако се свика специален съвет за. . . централен съвет, за вас или?

Ами, след като вече не съм член на парламентарната група, аз не съм. . . отпадам и като член на централния съвет. Ако бъда поканен, бих отишъл с удоволствие.