Липсва техника за поддръжка за два столични парка
Липсва техника за поддръжка за два столични парка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Липсва техника за поддръжка за два столични парка
40763
Липсва техника за поддръжка за два столични парка
  • Липсва техника за поддръжка за два столични парка

Едва 10 процента от техниката на общинското предприятие „Озеленяване" в София е годна за употреба, тъй като останалите им машини са амортизирани. Това стана ясно по време на заседание на общинската комисия по екология. С наличната техника те поддържат Северния и Западния парк в София. Това е причината да не могат да отдадат машините са ползване на новосъздаденото общинско предприятие „Паркове и градини", което в началото на март пое от „Озеленяване" поддръжката на Борисовата градина и третата част на Южния парк в София. 58-те му служители обаче не могат да работят ефективно, защото нямат никаква почистваща техника, стана ясно още на заседанието, на което се обсъдиха варианти за разрешаване на проблема.

Общината да закупи със собствени средства необходимата техника за почистването и поддръжката на Борисовата градина и частта на Южния парк, предложи зам.-кметът по екология на София Мария Бояджийска. 2,1 млн. лв. са необходимите средства за купуването на камиони, метачни машини, трактори и други, като според Бояджийска средствата трябва да бъдат прехвърлени от парите за ремонт и реконструкция, заложени за годината, които възлизат на 7 млн. лв. Тя допълни, че проекти като „Цар Освободител" и околното пространство на храм-паметника „Св. Александър Невски" от ремонтната програма закъсняват по обективни причини, свързани с мнението на неправителствените организации, с което общината ще се съобрази. Това ще наложи закъснение в изпълнението на програмата, категорична е Бояджийска. „Нашето предложение би било наличните финансови средства по програмата за ремонт и реконструкция да бъдат използвани средствата, разчетини тази година за купуване на тези машини макар и не на всички, но поне на най-необходимите, за да може от средата на годината общинското предприятие окончателно да поеме изцяло поддръжката на единия от парковете, а на другия - догодина", коментира зам.-кметът по екология.

Според Лилия Мицева от дирекция „Общинска икономика" би било неефективно да се ползва каквато и да е част от наличната техника на „Озеленяване". Тя допълни, че до края седмицата трябва да бъде готова проверката на дейността на „Озеленяване", която беше разпоредена лично от столичния кмет.

Освен за парковете, от общинския бюджет се отпускат и пари за поддръжка на столични междублокови пространства и градини. По програмата „Зелена София" ще бъдат отпуснати 200 000 лв. за целта, като хората ще подават проекти за прилежащите пространства, които искат да облагородят. Максималната сума на проект ще бъде до 5000 лв., като с тях ще се купуват цветя, пейки, беседки, пръст и всичко необходимо за облагородяването на зелените площи. Предстои да се приемат окончателните правила за кандидатстване, но не се предвижда да бъдат давани пари на ръка. Миналата година бяха отпуснати 20 000 лв. от фондацията „Америка за България", като с тях успешно бяха озеленени и облагородени междублокови пространства в три столични района. Тази година програмата обхваща всички столични квартали.