Четири компании от САЩ разработват заместник на совалката
Четири компании от САЩ разработват заместник на совалката / снимка: Reuters, архив

НАСА предостави 269.3 млн. долара на четири американски компании, които ще трябва да разработят система за изстрелване и капсула, която да е в състояние да транспортира астронавти до Международната космическа станция.

Най-голям дял от финансирането взе "Боинг" - 92.3 млн. долара, следван от "Сиера Невада корпорейшън" - 80 млн. долара, "Спейс Експлорейшън Текнолъджис" - 75 млн. и "Блу Ориджин", създадена от основателя на сайта "Амазон" Джеф Безос - 22 млн. долара. Това е второто предоставяне на средства на компании в рамките на усилията на НАСА да постигне съвместно с частни компании напредък в разработването на система за изстрелване и космически кораб за транспортиране на астронавти до Международната космическа станция, отбелязва БГНЕС.

„Ние имаме ангажимента да транспортираме при пълна сигурност американски астронавти в кораби, направени в САЩ и да сложим край на подизпълнителството на чужди правителства при тази услуга", заяви директорът на НАСА Чарлз Болдън. След края на програмата със совалките НАСА ще зависи от руските космически кораби "Съюз" при цена от около 50 млн. долара за място, за транспортиране на астронавти до Международната космическа станция.

НАСА даде 50 млн. долара през 2009 година като първи транш по тези търговски договори с американските компании за разработване на наследник на совалката.