Малцина в Плевен протестираха срещу банковата политика
Малцина в Плевен протестираха срещу банковата политика / netinfo

Тридесетина души се включиха в Плевен в протеста против високите лихви на банките и дезертирането на държавата от банковия сектор. Организатори на инициативата са Съюз за стопанска инициатива - офис Плевен и Клуб гражданско общество «Истината за Алексей Петров».

Протестиращите се събраха точно в 11.15 часа пред сградата на областна Областна администрация, от където се отправиха към Корпоративна търговска банка. Подобни протестни действия бяха обявени със същия начален час във всички областни градове на страната, като исканията им са едни и същи, разказа една от инициаторките в Плевен Иванка Славчева.

"Ние сме против банковата политика, която се води в България и най-вече против това, че държавният капитал се съхранява в частни корпоративни банки, които оперират с парите ни, реализират големи печалби, защото получават тези пари на нисък лихвен процент. За сметка на това дават кредити на бизнеса и гражданите срещу висок лихвен процент. Фалират фирми, затварят се цехове и предприятия, безработицата расте. Обикновените граждани не можем да си погасяване кредитите, поради високите лихви и безработицата", поясни Славчева.

Тя допълни, че подготвят декларация с въпроси и искания, която ще бъде изпратена в парламента и правителството. Недоволните поясниха, че днешната инициатива е само началото на техните протести и те ще подкрепят всички бъдещи подобни протести, независимо кой ги организира. Протестиращите днес настояваха държавата да придобие дялове от частните банки-пропорционално на държавния капитал.

Парите да се отпускат за нисколихвени кредити на бизнеса за стопанска производствена дейност, като по този начин се разкриват допълнително работни места. Основно искане е също да се премахне предоговарянето на лихвените нива от по-ниски към по-високи на вече отпуснатите кредити на граждани и предприятия..