Веломаратон ще премине през Варна
Веломаратон ще премине през Варна / Dariknews

Веломаратонът „Безопасно колоездене", който представлява обиколка на България, ще премине днес и през морската столица. Велопоходът, който включва различни градове в страната, се организира със съдействието на Министерството на околната среда и водите, над 30 общини и множество фирми. Основен организатор на първия любителски веломаратон-обиколка на България, който има за цел да популяризира велосипеда като транспортно средство за безопасно придвижване в населени места, е фондация „Фактор".

Очаква се група велосипедисти да посрещне в 17:00 часа маратонци, които идват от Добрич. Всички заедно ще се отправят от спирка „Почивка" към мястото за презентацията - входа на Морската градина във Варна. Там в 17:30 ч. е предвидена презентация на тема „Употреба на велосипеда като средство за безопасно придвижване". Утре групата ще бъде изпратена към Бургас.

Стартът на обиколката, в която участват 29 велосипедисти, между които граждани на Турция, Молдова, Украйна и Русия, бе даден на 2-ри април в София. 95 любители на велосипеда ще се присъединяват в отделните етапи на маршрута.

Целта на веломаратона е да се представят пред обществеността предимствата на
велоалеите и придвижването с велосипед. По време на обиколката участниците ще
дискутират с общинските и областните власти необходимостта от изграждането на нови алеи, пътеки и сектори за велосипеди, стандартизацията при изграждането им, както и създаването на Европейския колоездачен туристически коридор през територията на България - „EuroVelo".