Освободиха Красимир Първанов от поста му в НЕК
Освободиха Красимир Първанов от поста му в НЕК / netinfo

Красимир Първанов е освободен от поста изпълнителен директор на Националната електрическа компания, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Решението е взето от Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг, а мотивът за освобождаването му е „грубо нарушаване на йерархичните правила и неспазване на установената процедура за водене на преговори”.

Засега изпълняващ длъжността изпълнителен директор на НЕК ще бъде Михаил Андонов - настоящ главен счетоводител на компанията и член на Съвета на директорите. Зам.-министър Марий Косев поема овакантеното място в Съвета на директорите на НЕК. Ще бъдат предприети действия за стартиране на конкурс за избор на нов изпълнителен директор на дружеството, съобщават още от министерството. .

Миналата седмица страната бе разтърсена от скандал, свързан с разногласия между енергийния министър Трайчо Трайков и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков за парафирането от шефа на НЕК Красимир Първанов на допълнение 12 към основното споразумение за проекта „Белене”, според което страната ни трябва да реши за атомната централа до два месеца.

Трайков дори заяви, че е уволнил Първанов, тъй като е превишил правомощията си и не го е уведомил, че подписва допълнението, а е имал изрична забрана да го прави. От своя страна шефът на НЕК увери, че не е уволнен, защото това зависи от решение на борда на директорите на Българския енергиен холдинг и няма намерение да подава оставка, както и че е съгласувал действията си с ресорния вицепремиер Симеон Дянков. Скандалът стана повод премиерът Борисов да отправи последно предупреждение към енергийния министър.

В неделя министър-председателят Бойко Борисов и министрите Симеон Дянков и Трайчо Трайков показаха единомислие в позициите си за АЕЦ „Белене” Трайков обясни, че проектът е в министерството на икономиката, но важните решения ще бъдат съгласувани с вицепремиера Дянков. Тази седмица бе подписан договор с консултанта за проекта „Белене” - британската банка HSBC.