Лекарска грешка е довела до смъртта на 21-годишна родилка?
Лекарска грешка е довела до смъртта на 21-годишна родилка? / www.sxc.hu

Лекарска грешка е причинила смъртта на 21-годишната родилка Дияна Огнянова от пазарджишкото село Алеко Константиново. Това твърди пред Дарик Владимир Янков, дядо на момичето. Той обвини във вземане на подкуп част от лекарския екип, под чието наблюдение е била младата жена, която почина на 18 март в многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Пазарджик.

Момичето е постъпило в болницата за планово секцио на 10 март. След успешно раждане на момче, по препоръка на кардиолог, Дияна е била интубирана и отведена в реанимация. Няколко дни по-късно състоянието й се е подобрило, като през това време тя е дишала с помощта на кислородна маска. Влошаване на здравословното й състояние е настъпило ден преди да почине.

Според Владимир Янков става въпрос за лекарска немарливост. Той разказа, че четири дни внучката му е била в отделението за задържане, където се е наложило да й преливат няколко банки с кръв заради ниско кръвно налягане. След като кръвното й е нормализирано тя е изписана, като на другия ден е трябвало да се яви за планово секцио, тъй като бебето е било седалищно.

Директорът на МБАЛ - Пазарджик д-р Пенко Кацарски е категоричен, че в случая не става въпрос за лекарска грешка. Той отхвърли и твърденията, че който и да е лекар от болницата е взимал подкуп. „Категоричен съм, че няма лекарска грешка и това ще докаже тройната медицинска експертиза", заяви д-р Кацарски. С първоначалните макроскопски данни от аутопсията диагнозата се потвърди околородова дилатативна кардиопатия, обясни той. Преди месец д-р Кацарски съобщи, че жената е била със сърдечен проблем. „Сега може и да е имала, но може и не", каза той. По думите му младата жена не е консултирана през цялата бременност и състоянието й не е следено. Освен това семейството е отказало аутопсия. Дядото на Дияна отрече тези твърдения. По думите на Владимир Янков внучката му през цялата бременност е консултирана от д-р Дойчинов. Той заяви, че личният им лекар Валери Ганев е готов да свидетелства, че жената е наблюдавана през цялата бременност и, че няма сърдечен проблем.

Има образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за лекарска грешка, съобщи за Дарик говорителят на Окръжна прокуратура в Пазарджик Снежана Стоянова. Тя подчерта, че не става въпрос за смърт на родилка по време на раждане, а за смърт на жена, която е родила и 10 дни след това е починала, което е означава, че смъртта няма връзка с раждането, обясни прокурор Стоянова. Причините тепърва ще установяват. Ако тройната медицинска експертиза докаже, че става въпрос за лекарска грешка, ще бъдат повдигнати обвинения, ще бъдат разпитани и свидетели - лекарския екип. Законовият срок на разследване е два месеца.