Каракачанов: Резултатите от последното преброяване са трагични
Каракачанов: Резултатите от последното преброяване са трагични / Sofia Photo Agency, архив
Каракачанов: Резултатите от последното преброяване са трагични
40552
Каракачанов: Резултатите от последното преброяване са трагични
  • Каракачанов: Резултатите от последното преброяване са трагични

След резултатите от последното преброяване от Центъра за демографска политика констатират, че българското население намалява с по 7 души на час. По думите на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов според Организацията на обединените нации България е най-бързо загиващата нация. От центъра издават поредна книга за демографския срив.

Високата детска смъртност, определена като най-висока в Европа, ниската продължителност на живота, както и голямата миграция според Центъра за демографска политика са основните фактори за намаляването на българското население. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира: „Това, което излезе като предварителни данни от последното преброяване, е просто трагично - 550 000 българи по-малко за последните 10 години. Беше изчислено, че са по 7 души на час. За последните 10 години продължителността на живота е спаднала с три години при мъжете и около две години при жените".

От центъра определиха като терор искането от страна на правителството майките на деца между 1 и 2 години, които са ги записали на ясли, да върнат детските надбавки: „В страна, където младите семейства напускат и имат под дете и половина средно на семейство, да се опитваш да накараш няколко хиляди млади майки да върнат детски, които са взели - това е трагедия. Когато един подобен център, в който има пет-шест професори, много доценти, научни работници, изпрати писмо до министър-председателя, който не ти отговаря, а в същото време гледаш във вестниците как с удоволствие се снима с всякакви маргинали, които мигат да му донесат евтина слава сред маргиналните слоеве, на които се разчита да гласуват за този или онзи - това е обидно и го казвам в прав текст".

"Управляващите не се интересуват от българската нация, затова може нещата да се променят само и единствено ако се активизира интелектуалната общност", допълни още Каракачанов.