Затвор и глоба, ако кучето ви убие човек
Затвор и глоба, ако кучето ви убие човек / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депутатите приеха текстове от поправките в Наказателния кодекс
40540
Депутатите приеха текстове от поправките в Наказателния кодекс
  • Депутатите приеха текстове от поправките в Наказателния кодекс

Ако вашето куче нападне и тежко рани човек, ще лежите в затвора до три години или ще ви накажат с пробация и глоба до 5000 лева. Ако животното ви пък убие човек, наказанието е затвор до 5 години и глоба до 10 000 лева. Това решиха депутатите, като почти единодушно приеха на второ четене текстове от поправките в Наказателния кодекс (НК). Парламентът обаче на практика обезсмисли строгите санкции за стопаните на агресивни кучета, като записа трудно доказуемото условие за наказването им - да не сa положили достатъчно грижи за животните.

Четин Казах от ДПС поиска парламентът да внесе уточнение в разпоредбата, като запише, че отговорността се носи при не упражнен надзор: „Някои породи - питбули, ротвайлери и т.н., добре гледани животни, са способни да нанесат подобни вреди. Проблемът не е не полагането на грижи, а не упражняването именно на достатъчен надзор върху тях от страна на техния собственик".

Това обаче не се прие и остана условието стопаните да не сa положили достатъчно грижи за агресивните животни. Според Явор Гечев от фондация „Четири лапи" този текст ще сработи: „Не става въпрос за това, че животното не е обгрижвано като цяло, а за това, че стопанинът е бил безотговорен и не е положил грижи да предотврати инцидента. Миналата седмица получихме снимки на застреляно куче по изключително брутален начин в Сопот - град, където живеят предимно военни. Явно притежаването на огнестрелно оръжие не е проблем в този град и някой е решил така да се справи с бездомното животно на улицата, като го застреля в главата".

Организаторите и участниците в боеве с животни да се наказват със затвор до пет години и глоба от 1000 до 10 000 лева, решиха още депутатите. Няма да се наказва този, който доброволно съобщи на съответните органи за извършено такова престъпление. Когато на боевете присъстват деца или битките се заснемат, за да бъдат разпространени, санкцията ще е 1 до 5 години затвор и глоба от 5000 до 50 000 лева.