Светът отбеляза 50 години от полета на първия човек в космоса
Светът отбеляза 50 години от полета на първия човек в космоса / Reuters

С пищни тържества Русия отбеляза 50-ата годишнина от първия полет на човек в космоса, предаде Франс прес. Светът също отбеляза годишнината с оригинални инициативи.

На церемония в Кремъл по повод юбилея руският президент Дмитрий Медведев връчи държавни награди на група космонавти, сред които българите Георги Иванов
и Александър Александров. Наградени бяха над 40 души заради големия им принос в развитието на международното сътрудничество в областта на пилотираните космически полети. Наградените космонавти и специалисти получиха медал "За заслуги в овладяването на космоса".

На церемонията присъстваха вдовицата на Гагарин - Валентина и двете им дъщери Галина и Елена.

"Горд съм, че съм част от страната, която изпрати първия човек в космоса", заяви Медведев на церемонията. Той увери, че овладяването на космоса си остава приоритет за Русия.

По отношение на овладяването на Космоса Русия може да се гордее далеч не само с полета на Юрий Гагарин преди 50 години. Първият групов полет на кораби "Восток", първото излизане в открития космос (Алексей Леонов), първата жена космонавт (Валентина Терешкова), първото скачване в космоса и преминаване от един кораб в друг, първата орбитална станция, първата жена, работила няколко часа в открития космос (Светлана Савицкая), първата жена, извършила продължителен полет (Елена Кондакова), най-дългият космически полет (Валерий Поляков - над 437 денонощия), рекорди по обща продължителност на пребиваванията в космоса (Сергей Крикальов - над 803 денонощия в рамките на 6 полета) - това са само част от космическите постижения на Русия, припомня БТА.

По повод годишнината руската държавна телевизия излъчваше архивни кадри от историческия полет на Гагарин, а вестниците публикуваха на първа страница негови снимки. В руското метро звучаха песни, посветени на юбилея.

От допитване до общественото мнение по повод юбилея става ясно, че Юрий Гагарин е една от най-завладяващите личности на 20 век.

По повод на 50-ата годишнина от първия полет на човек в космоса руският премиер Владимир Путин посети Украйна и се срещна с руски и украински космонавти.

Общо 500 юбилейни тържества и прояви бяха организирани в 72 страни.

Гугъл отбеляза годишнината с лого, вдъхновено от 108-минутния полет на Гагарин.

Белият дом поздрави Русия за историческия успех на първия полет на Гагарин, възприет в разгара на Студената война като голям удар за американската космическа програма. За Вашингтон обаче остава утехата, че първият човек, стъпил на Луната, не е руснак, а американец. Освен това САЩ също имат повод да празнуват днес, когато се навършват 30 години от полета на първата американска совалка - "Колумбия".

ООН също се присъедини към тържествата на юбилея и пусна серия марки, посветени на 50-годишнината от полета на Гагарин.

Светът отбеляза 50 години от полета на първия човек в космоса
netinfo


В деня на годишнината пък спускаемата капсула от кораба "Восток 3КА-2", изстрелян в космоса преди полета на Гагарин, е предложена за продажба на търг в аукционната къща Сотбис в Ню Йорк.

Великобритания отбелязва 50-годишния юбилей от полета на Юрий Гагарин в космоса с нов филм - "Първа орбита", както и с изложби, кръгли маси и видеомост с Международната космическа станция.

Прочутата статуя на пикаещо момченце в Брюксел - Манекена Пис, надяна руски космически скафандър в чест на юбилея.

Годишнините от първия полет на човек в космоса и от полета на първата совалка отбеляза и екипажът на Международната космическа станция. Във видеочат с екипажа на станцията руският президент подчерта: "През тези 50 години ние изобщо не можехме да си представим живота без вашите полети, без космоса".

Петдесет години след полета на Гагарин Русия остава значим играч в надпреварата за овладяването на космоса и световен лидер в изстрелването на изкуствени спътници. По-късно тази година Русия ще остане и единствената страна в света, способна да транспортира космонавти и астронавти до Международната космическа станция, тъй като НАСА планира да прати совалките си в пенсия.