Профилът на чуждите инвестиции се е променил през миналата година
Профилът на чуждите инвестиции се е променил през миналата година / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Профилът на чуждите инвестиции се е променил през миналата година
40497
Профилът на чуждите инвестиции се е променил през миналата година
  • Профилът на чуждите инвестиции се е променил през миналата година

Профилът на чуждестранните инвестиции се е променил през 2010 г, заяви изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов на заключителната конференция, посветена на инвестиционния климат в Северозападна България. По думите му инвеститорите, които целят бърза печалба са се изтеглили от страната ни, но устойчивите и стабилни предприемачи са останали.

„Изминалата 2010 година беше много важна за инвестициите у нас, защото като цяло тя доведе до промяна на фокуса на инвеститорите и до промяна на профила на инвестициите. След няколко години, в които се отчитаха огромни инвестиции и така с половин уста се казваше, че тези инвестиции идват почти изцяло от финанси, търговия и недвижимост, имахме година, когато за първи път през последните десет години делът на тези сектори – финанси, търговия и недвижимост, падна под 30 процента от всички инвестиции. За сметка на това инвестициите в промишленост и енергетика през миналата година бяха над 50 процента от всички, което се случва за първи път от 5-6 години насам. Тази тенденция показва, че инвеститорите, които търсят бърза възвращаемост, може би са си тръгнали, но пък за сметка на това тези в по-устойчивите сектори са останали. И задачата пред всички нас е да увеличим още повече точно този тип инвестиции особено в район като Северозападна България, което би могло да се направи чрез по-добър маркетинг, чрез по-добро взаимодействие между централната и местната власти, изобщо по-ефективна администрация на всички нива“, коментира шефът на Българската агенция за инвестиции.

По време на конференцията бе отчетен проектът „Предизвикателствата пред инвестиционния климат в Северозападна България”. В рамките на него са извършени множество обучения за работа с европейски пари, за изготвяне на проекти и други. Проектът е реализиран от Българския икономически форум с подкрепата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.