Трайков, Борисов и Дянков са единни за АЕЦ „Белене”
Трайков, Борисов и Дянков са единни за АЕЦ „Белене” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Премиерът Бойко Борисов
40442
Премиерът Бойко Борисов
Симеон Дянков, министър на финансите
Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма
  • Премиерът Бойко Борисов
  • Симеон Дянков, министър на финансите
  • Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков показаха единомислие в позициите си за проекта АЕЦ "Белене". 

Енергийният министър обясни, че проектът е в Министерството на икономиката, но важните решения ще бъдат съгласувани с вицепремиера Дянков. "От своя страна той ще предостави експерти, които да участват във финансовата група по проекта. Членовете на Съвета на директорите на Българския енергиен форум подписаха протокола за подписване на договора с нашия консултант Ейч Ес Би Си банк. Договорът ще бъде подписан в понеделник и проектът влиза в своята ясна посока. Въз основа на заключенията на консултанта, ние ще вземем нашето политическо решение", коментира Трайчо Трайков.

Премиерът Борисов припомни, че през 2006 г. Тройната коалиция е подписала договора за АЕЦ "Белене", но не е спазила едногодишния срок за изчистване на детайлите. "И сега ние наново все едно правим такъв проект, но с висящата гилотина на арбитражи, нарушения на едната и на другата страна, вкарани сме в един омагьосан кръг. За да излезем от него и да имаме само експертно говорене, тук и дойде проблемът, който вие наричате скандал, защото за мен беше важно как схемата да бъде финансово издържана, за да може да преборим руската страна за възможно най-ниска цена, натоварих Дянков да се занимава в тази посока. По един или друг начин им е докладвано дали на него, дали на него и в един момент нишката в тяхната комуникация се е скъсала. Като принципал Трайков пряко отговаря за този проект, аз го питах "за" или "против" си, отговора може да го каже той - "за" при цена, при която, ако токът се продава навън, ще е изгодна за държавата", коментира Бойко Борисов.

Симеон Дянков отбеляза, че една от задачите на вицепремиера е да помогне за подписването на договора. "Скоро това ще стане реалност. Експертите вече работят, а целта е да наберем максимален брой такива", посочи той.

Относно ситуацията с освобождаването на шефа на НЕК Красимир Първанов, Бойко Борисов заяви, че решението ще бъде взето, след като преди това се събере бордът на Българския Енергиен Холдинг.

Бойко Борисов, Симеон Дянков и Трайчо Трайков бяха на мотополигон "Горна Росица" край Севлиево за откриването на първия кръг от Световния шампионат по мотокрос МХ1 и МХ2.