Икономисти прогнозират безработицата да прескочи 10%
Икономисти прогнозират безработицата да прескочи 10% / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Икономисти прогнозират безработицата да прескочи 10%
40439
Икономисти прогнозират безработицата да прескочи 10%
  • Икономисти прогнозират безработицата да прескочи 10%

Растеж на българската икономика от 3,8% през тази година и 4,7% догодина, прогнозираха икономисти от Сдружение "Агенция за икономически анализи и прогнози". Те очакват инфлацията да достигне до 3,8% тази година, като основният фактор за нея ще бъде покачването на цените на храните и на горивата.

Безработицата ще се покачи слабо и ще достигне нива над 10%, прогнозира председателят на сдружението Стефан Цветков.

"Стоят като риск евентуален предизборен натиск за повишаване на разходите, който е вероятно да се случи, въпреки че в бюджета, както във всеки един бюджет, има заложени определени буфери, които ще позволят разходите да бъдат преразпределени в известна степен между различните пера. Вторият вътрешен риск, който за нас все още представлява една лека неизвестна, е състоянието на банковата система. Наскоро имаше изявления от различни банкери, че искат да започнат кредитна активност, че състоянието на банките е стабилно", коментира Цветков.

"Делът на лошите просрочени кредити в банковата ни система все още продължава да се увеличава. Има известни признаци, че това увеличаване се забавя и скоро може би ще бъде преустановено. Най-лесният начин да бъде преустановен ръста на нарастване на дела на лошите кредити е посредством засилване на кредитната активност. И ние смятаме, че банките са силно заинтересовани да започнат да раздават кредити. Въпреки това обаче те са много консервативни, когато става дума за намаляване на лихвените проценти по кредити", уточни още Стефан Цветков.

Икономистите прогнозираха още, че динамиката на износа постепенно ще се забави, а вносът ще продължи да се възстановява. Така тази година приносът на външния сектор към икономиката ни ще се забави, а догодина ще стане отрицателен.