Сезонът в динамичната стрелба стартира на полигона край Беляковец
Сезонът в динамичната стрелба стартира на полигона край Беляковец / Дарик нюз, архив

Първият за годината турнир по динамична стрелба в страната стартира на военния полигон край село Беляковец. Състезанието на което домакин е клуб "Етър- IPSC” стартира в събота и ще продължи до 17 април.

За първи път в България на „TARNOVO OPEN 3 GUN” ще се стреля едновременно с нарезна карабина, пистолет и гладкоцевна пушка. Заявки за участие са подали общо 120 състезатели от които 12 от Сърбия, начело с европейския шампион Игор Янкович и четирима от Гърция, както и седемкратният шампион на Норвегия - Идланд Свере. В надпреварата ще се включват и 10 състезатели от Велико Търново. Домакините възлагат надежда за призово класиране на Явор Петков и Тихомир Петров в стрелбата с пистолет и револвер, както и на Красимир Михтиев и Велизар Захариев с карабина и с гладка пушка

“Динамичната стрелба като спорт се практикува организирано в България от 2005 г. БФДС е единственият официално признат от Международната конфедерация по динамична стрела (IPSC) представител за Регион България и като член има право да организира, провежда и обявява класиране на състезания по динамична стрелба във всички дисциплини по правилата на IPSC”, отбеляза Регионалният директор за Регион България – Красимир Михтиев.
“Динамична стрелба развива много добре моториката на двигателния апарат за работа с огнестрелно оръжие, повишава цялостната стрелкова квалификация на състезателите и довежда безопасността при боравенето с огнестрелно оръжие във всякакви ситуации почти до съвършенство. По този начин този елитен стрелкови спорт допринася и за значително повишаване на степента на оръжейната култура на населението, което е елемент с изключителна важност за поддържане на националната сигурност на страната. Поради атрактивността на спорта Динамична стрелба и бързото развитие, се радваме на широка публика и голям интерес от спонсори. България спечели и домакинството на Европейското първенство по динамична стрелба за дисциплината карабина, което ще се проведе през 2012 година във Велико Търново”, каза президентът на родната федерация Иван Бързилов.