Оставиха в ареста Стоян Петров-Килъра
Оставиха в ареста Стоян Петров-Килъра / ВОС

Варненският окръжен съд определи най-тежката мярка за неотклонение за Стоян Петров от село Казашка река, разследван за грабеж, извършен в съучастие през есента на 2004 година. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата. 43-годишният мъж, който има богато съдебно минало и множество влезли в сила присъди, е обвиняем затова, че в съучастие  с Недялко Димитров-Момата ограбили възрастна жена от село Аврен. Двамата нахлули във вечерните часове в дома й, сломили съпротивата й с няколко удара и я ограбили, като отмъкнали 3000 лева и мобилния й телефон.

Едва през 2009 година Стоян е бил привлечен като обвиняем по това дознание и е бил обявен за общодържавно издирване. След като не е бил открит у нас, Варненска окръжна прокуратура е поискала мъжът да бъде издирен с Европейска заповед за арест. Едва на 11 март тази година Стоян Петров е бил задържан в град Хуелва, Кралство Испания. Компетентните испански власти са предали Петров на България, за да бъде разследван и съден за грабежа.     Наказанието, което законодателят е предвидил за него, е от 5 до 15 години затвор.

Днес съдът прецени, че събраните гласни и писмени доказателства и извършените разпознавания водят до обосновано предположение, че Стоян е автор на грабежа.  Съвсем реална е опасността той да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление, смятат магистратите. Основание за този извод съдът черпи не само от богатото му съдебно минало, но и от висящото пред втора съдебна инстанция наказателно дело на Стоян, който получи 20-годишна присъда за убийството на двама души през август 2008 година.

На 1 март тази година, след задочен процес спрямо Стоян, Окръжният съд призна вината му за убийството на Манол Хаджиев, извършено в с.Казашка река и на Златко Калайджиев, извършено в землището на с.Приселци, община Аврен. Двете убийства са станали през август 2008 година. Вторият подсъдим по това дело - Недялко Димитров-Момата получи доживотна присъда при специален режим, след като съдът призна вината му за съучастие като помагач на Стоян Петров за двете убийства. До това дело се стигна едва след като през 2009 година Момата направи самопризнания и посочи на следствените органи местата, където са заровени телата на Манол и на Златко. По-късно делата за двете убийства бяха обединени. Стоян ще може да обжалва 20-годишната си присъда пред Апелативния съд във Варна още тази година.

Междувременно Петров стана и подсъдим по друго наказателно дело за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов. Делото така и не тръгна на 7 март тази година, когато беше насрочено, защото Бургаският окръжен съд го прекрати и върна на прокуратурата за доразследване.

Ако Стоян Петров обжалва днешната мярка за неотклонение, той ще се яви пред Варненския апелативен съд на 19 април.