Топ лекар лекува аутизъм с диета
Топ лекар лекува аутизъм с диета / Дарик Варна, архив

Един от начините за подобряване състоянието на децата аутисти е чрез прилагането на специална диета, твърди д-р Федерико Балдзола, водещ гастроентеролог, който проучва възможните причини за аутизма. Италианският топ специалист за първи път е в България и във Варна.

Д-р Балдзола обясни, че при диетата се премахва глутенът, който е един от протеините в хляба. От менюто се изключват храни със съдържание на пшеница, мляко и соеви продукти понякога. При пациенти с целиакия се наблюдава значителни подобрение чрез тази диета, каза д-р Балдзола, който лекува хора както с чревна, така и с чернодробна недостатъчност и прави чернодробни трансплантации.

Диетата е широко разпространена в Интернет и е достигнала до много хора, които могат да я пробват, допълни италианският лекар. Според него тя е много лесна за изпълнение от родителите и не винаги се смята за лечение, а за начин на хранене на едно дете.

“Въпросът е да се наблюдава и да се установи дали действително работи или не, защото е трудно да се намери лекарство за всичко”, посочи специалистът.

По думите му при подбрани пациенти с гастроинтестинални състояния има видимо подобряване на състоянието и намаляване на симптомите. “Предполагаме, че самото възпаление позволява на веществата от съответните продукти, с които храним детето, да преминават в кръвта, а оттам да отиват към мозъка”, каза д-р Балдзола.

Той обясни, че при група пациенти храненето е наистина проблем, защото те не се хранят добре и правилно. “Ако при тях махнем още няколко продукта, храненето и калориитете, които получават, значително се нарушават. Така че трябва много внимателно да предписваме диета на такива пациенти, за да сме сигурни, че те си набавят достатъчно хранителни вещества”, допълни гастроентерологът.

Във Варна за последните две години са минали 20-ина деца аутисти през сектора по детска гастроентерология на болница “Св. Марина”, заяви д-р Ружа Панчева, педиатър в лечебното заведение.

Пенка Ангелова, майка на 5-годишния Алексaндър, който е с нарушения от аутистичния спектър, обясни, че синът й от 2 години е на диета и има огромни резултати. Консумира храни  без глутен, лактоза и млечни протеини. Яде хляб, който е от царевично нишесте и оризово брашно, всички зеленчуци и всички меса, които не са тлъсти. Яде и плодове без тези, които са силно алергенни. Не умира от глад, много добре се развива за възрастта си, независимо че от 2 години е на диета, каза Ангелова.

Ани, майка на четвъртокласник, на свой ред посочи, че при нейното дете диетата “не работи”. “Той не се храни нормално, избира много и с диетата просто не се получи. Изнервя се и по цял ден стои гладен”, уточни майката.

В България аутизмът е все още слабо познат, въпреки че набира висока скорост и засяга все повече семейства. Ако преди 20 години само 1 на 10 000 деца е страдало от това психично състояние, то през 2008 – 1 на 150 е било диагностицирано с аутизъм. През 2009-тагодина например децата с аутизъм са били повече от малчуганите, болни от диабет, синдром на Даун, рак и СПИН, взети заедно.

Някои наричат аутизма заболяване. Според психолозите обаче той не е болест, а състояние. Аутистите обичат самотата, изолират се от околния свят и не се интересуват от него. Живеят свой собствен свят. Аутизмът е различният начин, който кара хората да усещат тялото си, дрехите си, миризмата, шума, светлината, цветовете и всичко, което ни заобикаля. И въпреки усилията на този етап специалистите не могат да открият причините за аутизма, а правят само хипотези. Няма и доказано ефективно лечение.