Засякоха изтичане на вода в АЕЦ „Онагава” след новия трус
Засякоха изтичане на вода в АЕЦ „Онагава” след новия трус / снимки: Reuters

Изтичане на вода е било установено в атомната електроцентрала „Онагава” в Североизточна Япония след вчерашния силен вторичен трус, но няма промяна в равнищата на радиация извън централата. Това съобщи компанията оператор на АЕЦ-а „Тохоку илектрик пауър”, предаде Ройтерс.

Компанията уточни, че вода е изтекла от басейните за съхраняване на отработеното гориво в Първи и Втори реактор.

Не са открити нови щети в АЕЦ „Фукушима 1”, на около 140 км от епицентъра на земетресението, която претърпя авария на 11 март. Отменено бе и първоначалното предупреждение за цунами.

Най-малко един човек е загинал, а над 250 са ранени при вторичния трус с магнитуд 7,4 вчера по нови данни на японските медии, съобщи АФП. Броят на жертвите вероятно се расте. Жертвите са 63-годишна жена в префектура Ямагата и двама мъже на 79 и 85 години в префектура Мияги. В болница в същата префектура е починала и 83-годишна жена.

Това бе най-силният вторичен трус след земетресението на 11 март. Трусът бе регистриран в 23.32 ч. местно време с епицентър в Тихия океан, на 66 км източно от град Сендай, префектура Мияги, на дълбочина 49 км по данни на американския геофизичен институт.

Засякоха изтичане на вода в АЕЦ Онагава след новия трус
netinfo


Според местни служители са нанесени материални щети на много сгради, избухнали са пожари на редица места и са регистрирани значителни повреди на системата за подаване на газ за бита. Над 3,6 милиона домакинства са без електричество, отбелязва БТА. По последни данни загиналите при земетресението от 11 март са 12 700, а 15 000 души се водят за изчезнали.