В Дупница ще правят първото военно читалище в страната
В Дупница ще правят първото военно читалище в страната / Маргарита Петрова, Дарик радио

В Дупница ще бъде първото военно читалище в страната. То получи регистрация в съда и е със статут, както всяко друго читалище. В съдебното решение не е записано, че читалището е военно, защото законът не го разрешава. Новосъздадената културна институция ще насочи усилията към възраждане на културния живот в сферата на патриотичното образование. Това каза подполковник от резерва Стоян Ушатов, който е избран за председател на Управителния съвет на читалището. То ще носи името „Генерал Георги Тодоров" 2011. Ген. Тодоров е бил командир на 7-ма Рилска дивизия.

„Дейността ни ще бъде като на всяко друго читалище, ще организираме чествания на различни исторически събития и дати", коментира Ушатов. Една от първите прояви ще бъде по повод 6 май Деня на храбростта и Българската армия - турнир по стрелба, а на 10 август ще бъде отбелязана годишнина от рождението на ген. Георги Тодоров. Читалището ще се помещава във Военния клуб в Дупница, ще има библиотека, а идеята е да се възстанови и киносалона, за да се пускат документални филми. Друга идея на ръководството на новото читалище е обособяване на Алея на бойната слава, където да бъдат показани експонати на дупнишкия военен гарнизон.

Стоян Ушатов обясни, че създаването на новото читалище е дело на инициативния комитет, който беше сформиран и правеше постъпки в Дупница да бъде създаден Военен музей или постоянна музейна експозиция.