Българските затвори са сред най-пренаселените в ЕС
Българските затвори са сред най-пренаселените в ЕС / снимка: www.sxc.hu

Българските затвори са сред най-пренаселените в Европейския съюз. Това се посочва в доклад на Центъра за изследване на демокрацията /ЦИД/ за изпълнението на наказанията и състоянието на затворите у нас.

Според доклада лишаването от свобода продължава да е най-често използваното наказание в страната ни. През първото полугодие на 2010 г. почти половината от всички осъдени са получили ефективни присъди.

Освен пренаселеността сред основните проблеми на затворите у нас остават остарялата материална база, лошите битови условия, ниската трудова заетост и трудностите при осигуряване на медицинско обслужване и образование, посочват от центъра.

Според ЦИД решения на проблемите могат да се намерят със законодателни и практически промени, сред тях - и разширяване на прилагането на наказания, които не са "лишаване от свобода". Като пример за това от центъра посочиха, че притежанието на еднократна доза наркотик трябва да се декриминализира, както и да се предвидят по-леки наказания за престъпленията с наркотици с ниска обществена опасност.

От ЦИД смятат, че е необходимо да се въведат и повече програми в затворите за субституираща терапия на зависими от наркотици. Според доклада България е на последните места в Европа по използване на подобни терапии. В същото време, по официални данни, над 10 процента от лишените от свобода у нас са наркозависими, допълва БТА.

Министърът на правосъдието Маргарита Попова, която присъства на представянето на доклада, заяви, че реформа в пенитенциарната система не може да бъде дело на едно министерство. По думите й, "с решаването на проблема трябва да се ангажират и социалното, образователното и здравното министерство". Попова заяви, че докладът на ЦИД ще стане основа за разработване на няколко програми, особено за хората в риск. По думите й, вече е крайно време по темите за затворите да се заговори професионално.

Омбудсманът Константин Пенчев посочи, че през миналата година до кабинета на омбудсмана са подадени 81 жалби на лишени от свобода. По думите на Пенчев затворниците се обръщат към институцията най-вече поради липса на достатъчно възможности за трудова заетост, грубо и унизително отношение от страна на служители в затвора или бездействие от тяхна страна.