Николай Младенов във Facebook: Добре, че Гоце извади слънцето
Николай Младенов във Facebook: Добре, че Гоце извади слънцето / снимка: DarikNews.bg

"Добре че има Гоце на тоя свят, че бръкна в устата на лъва да извади слънцето, което свети за нас, за Европа, за Америка, за целия свят". Това пише министърът на външните работи Николай Младенов в профила си в социалната мрежа Facebook.

Вероятно външният министър е гледал интервюто на президента Георги Първанов пред бТВ, тъй като коментарът му е публикуван два часа след края на изказването на държавния глава. Над 50 души харесват написаното, а под поста следва кратка поредица от коментари. Някои споделят, че днес нямат чувство за хумор, а други съветват "авджийчето" да си гледа здравето.

В телевизионно интервю президентът Георги Първанов заяви: "Аз бях този, който пое отговорността за редица непопулярни мерки за модернизацията на армията. Дадох старт на идеята за американските бази в България". Когато става дума за отговорност, аз я поемам. Против това съм да изграждаме армия за износ, категоричен бе президентът Първанов. В криза трябва да пестят всички министерства и ведомства. Армията е секторът, който най-много пострада, уточни Първанов. Научих от медиите, че фрегатата "Дръзки" заминава за Либия, това не е първият случай, когато има едно пренебрежение към президента. Вместо да обсъдим заедно ситуацията и ангажиментите на България, това не се получава, заяви Първанов. Той каза, че не възразява за това "Дръзки" да изпълнява контролни функции, но има своята особена позиция, когато става дума за военния конфликт в Либия. "Българската позиция изглежда объркана, защото от страна на премиера бяха изложени две противоположни твърдения в рамките на един ден. Кадафи без съмнение трябва да си ходи, аз съм един от най-радикалните в това отношение. Недоумявам от това, че идват объркани послания от страна на съюзниците. Ако Кадафи остане, не можем да говорим за никакъв мир, да не говорим за демокрация. Ако Кадафи бъде отстранен, това не гарантира автоматически мира. Мисля, че на бунтовниците и на хората на Кадафи ще трябва да им бъде наложен мира", обясни Първанов.

Цялото интервю с президента Георги Първанов може да прочетете ТУК