Уникален европейски 3D модел на земната гравитация
Уникален европейски 3D модел на земната гравитация / снимка: БГНЕС, архив

Европейската космическа агенция (ЕКА) публикува първите резултати от изследването на гравитационното поле на Земята, направено от европейски учени.

Компютърният триизмерен модел, създаден от учени от Мюнхенския технически университет, показва неравномерност на гравитацията на повърхността на нашата планета, като в жълто са обозначени областите, където силата на гравитацията е по-голяма, а в синьо - по-малка от средния глобален показател.

Данните са получени с помощта на европейския спътник GOCE, специално изведен за целта през 2009 г. Космическият апарат (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer) е предназначен за изследване на гравитационното поле на Земята и стационарната циркулация на океана. Проектът GOCE е първият от поредицата проекти за изследване на Земята, който ще се реализира в рамките на програмата на ЕКА "Живата планета", пише БГНЕС.

Тя предвижда изучаване на атмосферата, биосферата, хидросферата, криосферата и вътрешния строеж на Земята, както и техните взаимодействия и влиянието на човешката дейност върху тези природни процеси. Информацията, получена от спътника, ще помогне на учените да разберат ролята, която играе гравитацията в много природни явления на планетата - земетресения, цунами, изригване на вулкани и промяна на движението на морските течения.

Запасите на гориво на борда на спътника GOCE ще стигнат до края на 2014 година, след което той ще излезе от орбита.