Над 500 китаристи на Международния конкурс „Акад. Марин Големинов в Кюстендил
Над 500 китаристи на Международния конкурс „Акад. Марин Големинов в Кюстендил / netinfo

Над 500 китаристи от България, Сърбия, Македония, Гърция, Украйна, Румъния, са заявили участие в Петнадесетото издание на Международния конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов" - Кюстендил 2011. Той започва на 6 април. Участниците са разпределени в 8 групи.Организатори са Община Кюстендил, читалище „Братство 1869", читалище „Пробуда 1961" и Информационен център Европа Директно - Кюстендил. Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на община Кюстендил - Петър Паунов, и с подкрепата на Европейската комисия, Дирекция „Младеж" на МОМН, Национален център „Европейски младежки програми и инициативи", Асоциация на китаристите в България, Съюз на българските композитори, Нов български университет - София и др. Художествен директор на фестивала е Иван Андонов.
Конкурсът е включен в Културния календар на Министерство на културата и в Програмата за подпомагане на даровити деца в България.

Музикалният форум ще се проведе в рамките на 4 дни - от 6 до 9 април, официалното му откриване ще бъде на 6 април от 18:00 ч. в Общински драматичен театър - Кюстендил.
Журито на конкурса е съставено от едни от най-видните и изявени композитори, китаристи и преподаватели от България и чужбина - проф. д-р Панайот Панайотов, проф. Петър Льондев, доц. Стела Динкова, проф. Урош Дойчинович, д-р Борислав Дочев и др.
По време на четирите конкурсни дни в читалище "Братство 1869" ще бъдат изнесени лекции и множество самостоятелни концерти на видни чуждестранни китаристи като Пол Фоулс от Англия, Ева Фампас от Гърция, Владислав Петрашек и Мариян Поулс от Чехия, Гисле Крогслед от Норвегия и др.
В програмата ще се включат и рок-групи от Кюстендил и Нов български университет - София.
Лауреатите на конкурса ще получат парични и предметни награди, подсигурени от организаторите и спомоществователите, както и 6 едногодишни стипендии в размер на 1/2 от минималната работна заплата.