Делата срещу полицаи набъбват
Делата срещу полицаи набъбват / Sofia Photo Agency, архив

140 дела са водени в София срещу служители на МВР през 2010 г. Това стана ясно от отчетите на районната и градската прокуратурата. 117 от делата са на районно ниво, а останалите - на градско. Само в районната прокуратура през годината са подадени близо 300 сигнала срещу служители на реда, пише в. "Сега".

От държавното обвинение обясниха, че сред делата са такива за корупция, насилие, шофиране в нетрезво състояние, кражби, принуда. Справка на Върховната касационна прокуратура сочи, че общо през 2009 г. срещу полицаи са образувани 119 дела, а само за периода януари-юни 2010 г. те са 74. Това означава, че броят на делата срещу служители на МВР се увеличава - само в Софийската районна прокуратура през м.г. са образувани повече дела, отколкото през 2009 г. за цялата страна.

В началото на 2009 г. бе образувано и емблематичното дело за полицейско насилие за смъртта на 29-годишния арестант Пламен Куцаров. Той издъхна през януари 2009 г. в буса на антимафиотите, точно преди да му бъде повдигнато обвинение за съучастие в отвличане. След две години разследване едва през февруари т.г. Софийската градска прокуратура прати на съд двама антимафиоти от дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност" (ПОТП) - Ирен Вълев и Божидар Проданов. Те са обвинени, че са злоупотребили с власт и са причинили смъртта му по непредпазливост. Процесът още не е тръгнал.

От началото на 2009 г. по делата срещу служители на МВР вече работи цивилната, а не военната прокуратура. Няма данни колко са осъдените оттогава. Това е второто изваждане на служителите на МВР от подсъдността на военните магистрати. Такъв експеримент имаше от 1993 г. до лятото на 1995 г. И тогава резултатите бяха плачевни. За целия период имаше само 2 присъди, образуваните нови дела драстично намаляха, а дадените на цивилните прокуратури и съдилища за доработване стари дела, образувани до 1993 г., почти не помръднаха към присъди.

Само преди дни Българският хелзинкски комитет обяви, че ситуацията с опазването на човешките права в България се влошава, като една от проблемните сфери е използването на сила, помощни средства и огнестрелно оръжие от полицейски служители. Посочено бе, че за седма поредна година не се реформира Законът за МВР, който позволява употреба на огнестрелно оръжие с потенциален смъртоносен изход при задържане дори на заподозрян за дребно престъпление.